Vooruitgangsnieuws uit Afrika

Bemoedigend nieuws voor Afrika was er de afgelopen week te melden. Niet alleen voor de Afrikaanse olifant, maar ook economisch was er goed nieuws. Zuid-Afrika schrijft intussen geschiedenis met een regering waarvan de helft uit vrouwen bestaat.

Stroperij op olifanten daalt

Sinds 2011 gaat de stroperij op olifanten in Afrika in dalende lijn, blijkt uit een analyse van het aantal gedode dieren dat werd ontdekt. De conclusies van de onderzoekers zijn hoopgevend voor het lot van de olifant: na een piek in 2011, toen 10 procent van de populatie werd gedood door stropers, daalde het percentage tot 4 procent in 2017.Al eerder was er hoopgevend nieuws voor de olifant. In 2017 konden we constateren dat het verbod op ivoor door China, Hongkong en de VS  zijn vruchten afwierp. Zo daalde in China, het land met ’s werelds grootste ivoormarkt ter wereld, de prijs van ivoor de afgelopen drie jaar met bijna twee derde.

Wetenschappers waarschuwen dat de soort nog steeds in gevaar is. Er zijn naar schatting zo’n 350.000 olifanten over in Afrika, en jaarlijks worden er nog steeds 10.000 tot 15.000 gedood voor hun ivoor. Ook bij die aantallen blijft de populatie in gevaar, benadrukken de onderzoekers. ‘Dit is een positieve trend, maar we mogen dit niet zien als het einde van de stroperijcrisis’, zegt Severin Hauenstein van de Universiteit van Freiburg, die meewerkte aan het onderzoek. ‘We moeten ook de levensomstandigheden verbeteren van de mensen die samenleven met de olifanten in Afrika. Dat is, samen met het terugdringen van de vraag in Azië, de grootste doelstelling om het overleven van de soort op lange termijn in Afrika kunnen garanderen.’

Helft van regering Zuid-Afrika is vrouw

 ‘Voor de eerste keer in de geschiedenis van ons land is de helft van alle ministers vrouw,’ zei de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa in een persconferentie op televisie donderdag. Eén van de nieuwe vrouwelijke ministers komt zelfs uit de oppositie. Volgens de BBC is het een ‘verrassing’ dat er zoveel vrouwelijke ministers zijn benoemd. Critici hebben echter wel vraagtekens bij zijn plannen gezet.

‘Veel van de aangekondigde vrouwen zijn er al tientallen jaren en we moeten ons afvragen wat voor soort verandering er eigenlijk plaatsvindt,’ vertelde Xolani Dube, een politiek analist, aan CNN. ‘We moeten jonge vrouwen introduceren die een andere kijk hebben op hoe Zuid-Afrika moet worden bestuurd in dit specifieke tijdperk,’ voegde hij eraan toe. Oppositieleider Mmusi Maimane, beweerde dat de benoemingen de politieke belangen van Ramaphosa bevredigen: ‘Zuid-Afrika verdient op dit moment een divers, bekwaam kabinet dat geen onderhandelde oplossing is tussen facties, maar een team van geëngageerde individuen die klaar zijn om Zuid-Afrika vooruit te helpen,’ zei Maimane in een verklaring.

Afrika grootste handelsblok ter wereld

Afrika als continent is sinds de oprichting van de Wereldhandelsorganisatie officieel de grootste vrijhandelsovereenkomst ter wereld geworden. De African Continental Free Trade Area (AfCFTA) overeenkomst werd op 30 mei 2019 een bindend internationaal juridisch instrument en de markt zal officieel worden gelanceerd op 7 juli 2019, verklaart de Afrikaanse Unie. Het gaat om 52 landen met meer dan een miljard mensen, een markt die zich uitstrekt van Marokko tot Zuid-Afrika.

Afrikaanse landen drijven nu nog vooral handel buiten de eigen regio. Het continent kende al wel wat regionale handelsverdragen, maar veelal gaat slechts 10 procent van de export naar die buurlanden, volgens het Amerikaanse Brookings Instituut. Er valt dus veel te winnen.

Terug naar de vorige pagina