Kwart eeuw oorlog tussen Eritrea en Ethiopië: eindelijk leeft de hoop

Zomaar een berichtje met familiefoto op  twitter. 1 Augustus: ‘dankzij de normalisering van de relatie tussen Ethiopië en Eritrea, vond ik mijn Eritrese vader na 21 jaar in Asmara. Ook ontdekte ik dat ik vijf zussen en twee broers heb, allemaal Eritreeërs.’

Dat schrijft Samson Berhane, @BerhaneSamson, een Ethiopische journalist. Door een bloedige grensoorlog tussen Eritrea en Ethiopië (1998-2000) werd hij eind vorige eeuw van zijn familie gescheiden. De harde grens die toen tussen beide landen verrees, maakte Eritrea tot een no-go area.

Half juli gingen grensposten plotseling open, werden telefoonlijnen tussen beide landen hersteld en kondigde Ethiopia Airlines vluchten aan tussen Addis Abeba en Asmara, de hoofdstad van Eritrea. Voor een belangrijk deel vallen deze hervormingen samen met het aantreden van een nieuwe premier in Ethiopië, Abiy Ahmed Ali. Niet lang na zijn inauguratie in april, liet hij tienduizenden politieke gevangen vrij, keerde zich officieel tegen de folterpraktijken van zijn eigen veiligheidsdiensten, begon staatsbedrijven te privatiseren en legde contact met zijn Eritrese collega, dictator Isaias Afwerki.

Het Eritrea van Afwerki krijgt vaak het predicaat ‘het Noord-Korea van Afrika’. Een van de redenen is  de levenslange dienstplicht die Afwerki zijn onderdanen oplegt. Een dienstplicht die wordt ervaren als slavernij en leidde tot een enorme uittocht van jonge Eritrese mannen, onder meer als asielzoeker naar Nederland. Deze dienstplicht werd jarenlang door het regime verdedigd door te verwijzen naar het machtige buurland Ethiopië, van wie het zich in 1993 afscheidde en waarmee het sindsdien in oorlog is.

Door het nieuwe vredesverdrag met Ethiopië geldt deze verdediging niet meer. Op dit moment weet niemand of Afwerki de dienstplicht nu ook terug zal brengen tot normale proporties. Maar Eritrea beweegt wel. Zo knoopt het land behalve met Ethiopië, ook nieuwe relaties aan met buurland Djibouti, en het verderop gelegen Somalië. Ook al weet niemand welke verdere stappen president Afwerki zal zetten, zowel in Eritrea als in Ethiopië leeft op dit moment de hoop.

Terug naar de vorige pagina