91 procent heeft nu schoon drinkwater

11-09-2016cleanwater

 

Het veroorzaakt diarree, cholera, dysenterie, tyfus en polio en kan leiden tot de dood. Voor 663 miljoen mensen op deze wereld is verontreinigd drinkwater nog altijd een enorm probleem. Door vuil drinkwater sterven jaarlijks een half miljoen mensen als gevolg van diarree.

Maar er is ook ongelofelijk veel bereikt: 2,6 miljard mensen kregen de afgelopen kwarteeuw wél toegang tot veilig drinkwater. Anno 2017 beschikt meer dan negentig procent van de wereldbevolking over water uit schone pijpleidingen en putten.

Eén van de millenniumdoelen uit 2000 bepaalde dat het aantal mensen zonder toegang tot schoon drinkwater in 2015 zou moeten halveren. Tot ieders verrassing werd dat doel in 2010 al behaald. In dat jaar maakte 89 procent van de wereldbevolking gebruik van verbeterde drinkwatervoorzieningen. Volgens Wereldgezondheidsorganisatie WHO is dat nu opgelopen tot boven de 91 procent.

Daling kindersterfte

Veilig en gemakkelijk beschikbaar water heeft volgens de WHO een enorme impact op de economische groei van een land en levert een grote bijdrage aan armoedebestrijding. De betere toegang tot schoon drinkwater redde de afgelopen jaren heel wat levens. Zo daalde de kindersterfte aanzienlijk. Stierven er vijftien jaar geleden elke dag nog tweeduizend kinderen jonger dan vijf aan diarree, nu zijn dat er duizend. Dat zijn nog steeds duizend kinderen te veel, maar we zitten op de goede weg.

Wc

De afgelopen 25 jaar kregen maar liefst 2,1 miljard mensen toegang tot sanitaire voorzieningen. Het aantal mensen zonder toilet daalde van 4,5 miljard in 1990 tot 2,4 miljard in 2016. Een derde van de wereldbevolking zit nog zónder sanitaire voorzieningen. Dat is niet alleen vervelend, het is ook ongezond en gevaarlijk. Volgens schatting van de WHO sterven wereldwijd bijna 600.000 mensen per jaar omdat ze niet beschikken over een wc.

Maar we zitten niet stil. De Millenniumdoelen maakten in september 2015 plaats voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Een van de zeventien doelen: ‘het waarborgen van de beschikbaarheid en duurzaam beheer van water en sanitaire voorzieningen voor iedereen’.

Terug naar de vorige pagina