Strijd tegen kindhuwelijken heeft succes

haiti-youth_ippf-small

De Caribische eilandenstaat Trinidad en Tobago stelde afgelopen week een verbod in op kindhuwelijken. Dit deed ze mede naar aanleiding van massaal ondertekende online petities tegen kindhuwelijken, veel media aandacht en publieke verontwaardiging over het bestaan van kindbruiden. De minimumleeftijd om te trouwen is in Trinidad en Tobago nu achttien jaar.

Lange tijd was het in het land gewoon om op jongere leeftijd al te huwen. Uit onderzoek van de Verenigde Naties bleek dat tussen 2002 en 2012 1,8 procent van alle kinderen onder de vijftien al was getrouwd en 8,1 procent voor zijn achttiende. Uit cijfers van de overheid van Trinidad en Tobago wordt duidelijk dat tussen 1997 en 2007 meer dan 8400 meisjes en 1300 jongens onder de negentien jaar zijn getrouwd.

Malawi

Ook Malawi stemde onlangs in met een aanpassing van de grondwet waardoor kindhuwelijken nu ook worden verboden in het Afrikaanse land. Tot 2015 hoorde Malawi nog tot de top tien in de wereld wanneer het ging om het aantal kindhuwelijken. Nadat jongeren- en ontwikkelingsorganisaties jarenlang campagne hadden gevoerd, besloot de Malawiaanse overheid hier definitief verandering in te brengen.

Het zijn opstekers in de strijd tegen kindhuwelijken. Wereldwijd neemt het aantal meisjes dat moet trouwen voor hun achttiende dan ook af. Dit blijkt uit cijfers van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef. Waren het in de jaren tachtig nog één op de drie meisjes die dit overkwam, nu zijn dat er één op de vier.

Financiële vergoeding

Het aandeel meisjes dat voor hun vijftiende in het huwelijk trad, daalde het meest. Regelgeving zoals in Malawi en Trinidad & Tobago, stimuleren deze daling. Een andere succesvolle methode om kindhuwelijken verder terug te dringen, is door de arme families van de meisjes een financiële vergoeding in het vooruitzicht te stellen.

Zo ontvangen moeders in de Indiase staat Haryana van hun overheid rond de 450 euro wanneer zij ervoor zorgen dat hun dochters op hun achttiende verjaardag nog niet uitgehuwelijkt zijn. Door deze ‘cash transfers’ daalde het aantal meisjes dat voor hun achttiende huwden met een-vijfde. Vergelijkbare programma’s lopen ook in Malawi en Ethiopië.

Enorm probleem

Deze cijfers zijn bemoedigend, maar nemen ook niet weg dat er nog steeds een enorm probleem is. In totaal lopen er volgens Unicef wereldwijd meer dan 700 miljoen vrouwen rond die trouwden voor hun achttiende. Meer dan een derde daarvan -250 miljoen- trouwde al voor hun vijftiende.

kindhuwelijken

Overleven

De meest kwetsbare groep meisjes komen uit arme gezinnen waarvan de leden nauwelijks naar school zijn geweest. De ouders hebben vaak moeite om voor al hun kinderen te zorgen en dan is het uithuwelijken van dochters een manier om te overleven. Een kindhuwelijk heeft echter grote gevolgen: kindbruiden lopen meer risico op geweld, misbruik en uitbuiting. Ook stoppen getrouwde meisjes vaak met school.

Er wordt hard gewerkt om een einde te maken aan de praktijk van kindhuwelijken. Zo stemden in september 2015 193 landen in met de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Het uitbannen van kindhuwelijken staat hier hoog op de agenda. Daarnaast is Nederland sinds eind vorig jaar aangesloten bij het internationale netwerk Girls not Brides, waar meer dan zeshonderd organisaties wereldwijd bij zijn aangesloten en dat kindhuwelijken wereldwijd bestrijdt.

Terug naar de vorige pagina