Aantal kindhuwelijken wereldwijd neemt af

child-bride

Malawi stemde afgelopen week in met een aanpassing van de grondwet waardoor kindhuwelijken worden verboden in het Afrikaanse land. Tot 2015 hoorde Malawi nog tot de top tien in de wereld wanneer het ging om het aantal kindhuwelijken. Nadat jongeren- en ontwikkelingsorganisaties jarenlang campagne hadden gevoerd, besloot de Malawiaanse overheid hier afgelopen week definitief verandering in te brengen. Hierdoor zijn miljoenen meisjes in Malawi nu beschermd tegen het vroegtijdig uithuwelijken.

Opsteker

Het is wederom een opsteker in de strijd tegen kindhuwelijken. Want wereldwijd neemt het aantal meisjes dat moet trouwen voor hun achttiende namelijk af. Dit blijkt uit cijfers van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef. Waren het in de jaren tachtig nog één op de drie meisjes die dit overkwam, nu zijn dat er één op de vier. Het aandeel meisjes dat voor hun vijftiende in het huwelijk trad, daalde het meest.

kindhuwelijken

Voor meisjes tussen de vijftien en achttien jaar is echter niet veel veranderd. De uitzonderingen zijn Indonesië en Marokko waar het het aandeel meisjes dat voor hun achttiende moest trouwen daalde met de helft.

Overleven

Deze cijfers zijn bemoedigend, maar nemen natuurlijk niet weg dat er nog steeds een enorm probleem is. In totaal lopen er volgens Unicef wereldwijd meer dan 700 miljoen vrouwen rond die trouwden voor hun achttiende. Meer dan een derde daarvan -250 miljoen- trouwde  al voor hun vijftiende. Daarbij gaat het vooral om meisjes uit arme gezinnen die nauwelijks naar school zijn geweest. De ouders hebben vaak moeite om voor al hun kinderen te zorgen en dan is het uithuwelijken van dochters een manier om te overleven. Een kindhuwelijk heeft echter grote gevolgen: kindbruiden lopen meer risico op geweld, misbruik en uitbuiting. Ook stoppen getrouwde meisjes vaak met school.

Er wordt hard gewerkt om een einde te maken aan de praktijk van kindhuwelijken. Zo stemden in september 2015 193 landen in met de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Het uitbannen van kindhuwelijken staat hier hoog op de agenda. Daarnaast is Nederland sinds eind vorig jaar aangesloten bij het internationale netwerk Girls not Brides, waar meer dan zeshonderd organisaties wereldwijd bij zijn aangesloten en dat kindhuwelijken wereldwijd bestrijdt.

Terug naar de vorige pagina