Adoptieouder Corrie van Brenk: ‘Tegel je tuin niet dicht’

Tot voor kort behoorde ze nog de top van de vakbeweging. Sinds 2017 zit ze voor 50PLUS in de Tweede Kamer. Zes vragen aan Corrie van Brenk. Zij adopteerde SDG6: toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.

Schoon drinkwater en sanitatie, waarom?

Met de vakbeweging was ik een paar jaar geleden bij een olijfboomgaard in Palestijns gebied. De eigenaar had moeite om aan water te komen: leidingen waren verouderd, de waterzuivering in de buurt functioneerde niet goed. Dat was een ramp voor die man. Water laat gewassen groeien en industrieën draaien. Een fatsoenlijke wc zorgt voor hygiëne en veiligheid van meisjes en vrouwen die nu hun behoefte in het open veld moeten doen.

2,6 miljard mensen kregen sinds 1990 toegang tot schoon drinkwater. Niet minder dan 2,1 miljard mensen kunnen sindsdien naar een fatsoenlijke wc. We zijn goed op weg.

Er is zeker vooruitgang geboekt, maar er moet ook nog veel gebeuren. Zo’n 700 miljoen mensen hebben nog geen schoon drinkwater en 2,4 miljard mensen hebben nog geen wc. Ik ben daarom heel blij met de Blue Deal die de overheid eind vorig jaar met de waterschappen heeft gesloten. Samen willen we wereldwijd 20 miljoen mensen in 40 stroomgebieden beter beschermen tegen water en een betere waterkwaliteit bieden.

Ziet u meer goede voorbeelden?

India wil dat iedereen in 2019 een wc heeft. Dat is een immens project waarbij je moet werken aan mentaliteitsverandering en aan veel nieuwe toiletgebouwen. Samen met internationale organisaties is het land daar al vier jaar mee bezig. Ze liggen knap op schema. Een ander mooi voorbeeld is VIA Water, opgezet door de Nederlandse overheid en ontwikkelingsorganisaties. Ze ontwikkelen nu manieren om met een mobieltje en een onderwaterdrone de waterkwaliteit van putten te meten.

Wat doet u in de Tweede Kamer voor schoon drinkwater?

Ik geef interviews over het onderwerp, ik twitter veel, ik bezoek conferenties: ik doe alles om hier aandacht voor te krijgen. Daarnaast hebben we als Nederlanders door onze geschiedenis immens veel kennis over water. Die moeten we blijven delen met de rest van de wereld.

Wat kunnen wij doen?

Dat klinkt heel simpel, maar is heel belangrijk: zorg dat je geen haren door de wc spoelt, of andere dingen die de riolering kunnen verstoppen. En tegel je tuin niet dicht: doordat er de laatste jaren meer regen valt, zorgen al die dichtgetegelde Nederlandse tuintjes voor heel wat wateroverlast. Het zijn kleine beetjes, maar als je allemaal een beetje doet, dan helpt het.

Wanneer bent u tevreden?

Het is nooit klaar. Het is ongelofelijk belangrijk dat we water onder de aandacht blijven brengen. Het is toch te gek voor woorden dat er mensen zijn in deze wereld die moeilijk of geen toegang hebben tot schoon drinkwater? Voor ons is dat zo logisch. Dat gun je iedereen.

Corrie van Brenk & het goede nieuws

Hoe praten Kamerleden over ontwikkelingen in de wereld? Signaleren ze louter wat er niet goed gaat? Of laten ze ook oplossingen en vooruitgang zien? World’s Best News legt ze langs de meetlat.

●●○○○

Corrie van Brenk is een fervent twitteraar en deelt graag haar passie voor water. Innovaties op het gebied van waterzuivering en het beter toegankelijk maken van water voor iedereen, ontvangt het 50PLUS-Kamerlid met veel enthousiasme. Over de toegang tot water in landen buiten Europa is ze minder optimistisch: ‘In Kaapstad dreigt een totale droogval. Het water is dan helemaal op!’ Hoewel goed bedoeld, echt nodig was deze alarmistische toon niet. Uit het verleden weten we inmiddels dat grote watertekorten in de meeste gevallen voorkomen worden. Dat geldt ook voor de daarbij horende conflicten. Ook Kaapstad loste zijn waterprobleem op. Haar twijfel aan de stijgende levensverwachting levert haar eveneens geen punten op. Op Twitter schrijft ze: ‘Leven we nu echt zo veel langer?’ Jazeker! Er is bovendien weinig reden om aan deze stijgende levensverwachting te twijfelen. Nederlanders zijn in de afgelopen 100 jaar ieder jaar weer wat ouder geworden.

Tip voor Corrie:

Laat ook zien ook wat we tot nu toe bereikt hebben met zijn allen. Met een optimistische toon spoor je mensen eerder aan tot actie.

Begin dit jaar adopteerden verschillende Tweede Kamerleden één of meerdere ‘SDG’s’, de zogenaamde Duurzame Ontwikkelings- doelen, in 2016 vastgelegd door 193 landen van de Verenigde Naties. Deze politici zetten zich zichtbaar en concreet in voor dit specifieke SDG. World’s Best News interviewde vijf Kamerleden over hun ‘adoptiekindje’ en legde ze langs de World’s Best News-meetlat. De komende vijf weken publiceren we iedere week een interview. Volgende week is Kamerlid Michel Rog (CDA) aan het woord over zijn adoptiekindje SDG 4: ‘Zet iedere dag een klein stapje om de wereld mooier te maken.’

 

Terug naar de vorige pagina