Adoptieouder Tjeerd de Groot: ‘Ik word blij van het oerei’

Hij is dol op zeilen en kitesurfen. Niet zo gek dus dat Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) ‘adoptieouder’ werd van SDG 14 voor de bescherming van zeeën en oceanen. We stellen zes vragen aan deze voormalig directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie, die zich ook inzet voor doel 15: herstel van ecosystemen en behoud van biodiversiteit.

Oceanen, ecosystemen, biodiversiteit: waarom deze SDGs?

De manieren waarop we op land en zee voedsel produceren is slecht voor de biodiversiteit. We slepen over de hele wereld mais en soja aan om het aan dieren te geven. Tegelijkertijd gooien we hier voedsel weg. De discussie daarover zit muurvast, partijen blijven in de loopgraven zitten. Ik ben de Kamer ingegaan om dat debat uit een impasse te halen.

Wat moet er gebeuren?

We moeten toe naar kringlooplandbouw. Bijvoorbeeld door het voeren van reststromen aan varkens. Denk aan de kruimels uit de koekjesfabriek, of de resten van bierproductie, de bierborstel. Als je dat goed doet, dan hoef je 300 duizend hectare minder soja aan te planten. Er is een rechtstreeks verband tussen kringlooplandbouw en herstel van ecosystemen en biodiversiteit.

Dat klinkt als een gouden idee. Waarom doen we het niet?

Europese regelgeving houdt het tegen. Het kan nu alleen met ingewikkelde uitzonderingen. Het leuke is dat er toch al voorbeelden op de markt zijn. Het oerei van Albert Heijn: deze kippen hebben geen granen gegeten, maar insecten gekweekt op voedselresten. En de Kipster van de Lidl. Deze kippen krijgen alleen voer uit regionale reststromen.

Dat zijn bemoedigende voorbeelden. Het grote verhaal is helaas dat er nog weinig vooruitgang is rond het behoud van biodiversiteit en de bescherming van zeeën. Wat doet u in de Tweede Kamer?

Onlangs verdedigde ik een nota voor beter beheer van de Noordzee en Waddenzee. Er is daar nog steeds visserij mogelijk die de bodem beroert, met kwetsbare ecosystemen en oesterbanken. We moeten slimme afspraken maken met vissers: laten we de bodem beschermen, en kijken of jullie een rol kunnen krijgen tussen al die mooie windmolens. Bijvoorbeeld aan om daar aan viskweek of zeewierkweek te doen. Je moet functies combineren.

Wat kunnen wij doen?

Zelf probeer ik probeer sober te leven, niet te veel voedsel weg te gooien, te reizen met het openbaar vervoer. Op het water mijd ik beschermde gebieden van de Waddenzee en neem ik mijn eigen afval weer mee. Het zijn kleine, vanzelfsprekend dingen.

Wanneer bent u tevreden?

Als de biodiversiteit vooruit gaat in plaats van achteruit. Als er in de zee meer plek is voor oesters, riffen en een rijk zeeleven. Niet alleen van commerciële visbestanden, maar van het hele spectrum van dieren dat er kan leven.

Bonusvraag: U houdt van de zee. Wanneer komt u een keer kitesurfend naar uw werk?

Hahaha, dat heb ik inderdaad ooit beloofd. Ik heb het nog niet gedaan, maar het gaat een keer gebeuren!

 

Tjeerd de Groot langs de meetlat

Hoe praten Kamerleden over ontwikkelingen in de wereld? Signaleren ze louter wat er niet goed gaat? Of laten ze ook oplossingen en vooruitgang zien? World’s Best News legt ze langs de meetlat.

●●●○○

Tjeerd de Groot is een man van actie. Hij ging de Kamer in om niet minder dan een ‘nieuwe groene revolutie te ontketenen’. Op zijn eigen website vertelt hij waarom: ‘Het voedselsysteem is vastgelopen. Natuurlijke ecosystemen worden buitenspel gezet. We teren in op grondstoffen die eindig zijn, en dus op een gegeven moment op.’ Die fatalistische toon levert De Groot geen punten op. Toch worden we vooral aangenaam getroffen door het aanstekelijke ‘can-do’ geluid waarmee De Groot aan iedereen die het horen wil vertelt hoe we dit gaan oplossen. Het toverwoord van De Groot is ‘kringlooplandbouw’. Daarmee kan Nederland ‘de klimaatdoelen halen’, ‘een voortrekkersrol vervullen’ en zelfs ‘wereldkampioen worden op het gebied van duurzaam boeren en dierenwelzijn.’ Kijk, daar worden we bij World’s Best News weer blij van.

Tip voor Tjeerd: ondersteun je verhaal vaker met voorbeelden van wat samenleving en politiek al voor elkaar kregen. Zoals de bescherming van soorten en de aanplant van grote nieuwe bossen. Dat laat zien dat politieke plannen ook haalbaar zijn.

Begin dit jaar adopteerden verschillende Tweede Kamerleden één of meerdere ‘SDG’s’, de zogenaamde Duurzame Ontwikkelings- doelen, in 2016 vastgelegd door 193 landen van de Verenigde Naties. Deze politici zetten zich zichtbaar en concreet in voor dit specifieke SDG. World’s Best News interviewde vijf Kamerleden over hun ‘adoptiekindje’ en legde ze langs de World’s Best News-meetlat. De komende vijf weken publiceren we iedere week een interview. Volgende week is Kamerlid Corrie van Brenk (50PLUS) aan het woord over haar adoptiekindje SDG 6: ‘Tegel je tuin niet dicht.’

 

Terug naar de vorige pagina