Jonge asielzoekers uitstekende leerlingen

asiel

Jonge asielzoekers die in de jaren negentig naar Nederland kwamen, presteren op school bijna net zo goed als hun Nederlandse klasgenootjes. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

Onderzoek
Jonge asielzoekers die tussen 1995 en 1999 naar Nederland kwamen deden het een stuk beter op school dan andere migranten met een niet-westerse achtergrond,  waaronder Turkse, Marokkaanse of Surinaamse arbeidsmigranten in het kader van gezinshereniging . Het CBS volgde ruim 53.000 asielzoekers, jonger dan achttien jaar, waarvan de ouders in deze periode naar Nederland verhuisden. Deze groep werd vergeleken met 139.000 niet-westerse migranten die om een andere reden naar Nederland vertrokken.

loh

Cito
Onder de Nederlandse jongeren zat zo’n 47 procent in het derde leerjaar van het voortgezet onderwijs in de havo of het vwo. Bij de jonge asielzoekers was dit zo’n 39 procent terwijl dit bij andere niet-westerse migranten op zo’n 32 procent lag. Daarnaast presteerden de jonge asielzoekers in vergelijking met de niet-westerse migranten ook beter op andere gebieden van het onderwijs. Zo haalden zij gemiddeld hogere scores op de Cito-toets, kregen een hoger schooladvies en werden minder vaak naar het speciaal basisonderwijs of het praktijkonderwijs doorverwezen.

Verschillen
Onder de schoolgaande asielzoekers presteerden de Afghanen en de Irakezen het best. Zij deden het vrijwel net zo goed als hun Nederlandse klasgenoten en gingen het vaakst naar de havo of het vwo. Het percentage Iraniërs met een afgeronde opleiding is zelfs hoger dan onder de autochtone Nederlanders. Asielzoekers uit Somalië en andere landen uit de sub-Sahara presteerden relatief het slechtst en gingen het vaakst naar vmbo.

Langer naar school
Na hun 21e verjaardag volgden de jonge asielzoekers niet alleen vaker onderwijs dan andere niet-westerse migranten, maar zij deden dat ook vaker dan jongeren met een Nederlandse achtergrond. Ten opzichte van de andere niet-westerse migranten gingen zij vaker naar het hbo of de universiteit. In vergelijking met de Nederlandse jongeren volgden zij ook vaker middelbaar beroepsonderwijs.

 

Terug naar de vorige pagina