Chapeau NGO: Amref viert dalende meisjesbesnijdenis

Milieu-, mensenrechten- of ontwikkelingsorganisaties krijgen veel voor elkaar. Maar zelden laten ze de vooruitgang zien die wordt bereikt. World’s Best News zet organisaties graag in het zonnetje die dat wél doen. Vandaag is dat Amref Flying Doctors, een gezondheidszorgorganisatie in Afrika.

Met welk nieuws komt Amref naar buiten?

De meisjesbesnijdenis in Afrika is flink gedaald. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek onder meer dan 200.000 meisjes in 29 Afrikaanse landen. De daling is het sterkst bij meisjes onder de 14 jaar in Oost-Afrika. In 1995 werd nog 71 procent van de jonge meisjes in deze regio besneden. In 2016 was dat nog maar 8 procent. Ook in andere Afrikaanse regio’s nam de meisjesbesnijdenis spectaculair af. De cijfers zijn gepubliceerd in BMJ Global Health.  World’s Best News berichtte hier enkele weken geleden ook al over.

Wat heeft Amref zelf met dit goede nieuws te maken?

In het nieuwsbericht rept Amref niet over haar eigen bijdrage aan dit succes. Maar die was er wel: in Kenia en Tanzania werkt Amref samen met nomadische stammen om meisjesbesnijdenis uit te bannen. Daardoor zijn inmiddels 16.000 meisjesbesnijdenissen voorkomen.

Wat is de clou?                          

Meisjesbesnijdenis hoort in deze nomadische gemeenschappen bij de rituele overgang van meisje naar vrouw. Amref stimuleert gemeenschappen om dat ritueel te veranderen. Zo bedachten de Masai in het Keniaanse Magadi en Loitokitok zelf een alternatief. In plaats van het besnijdenisritueel krijgen meisjes nu drie dagen lang workshops over seks, zelfbewustzijn en mensenrechten. Daarnaast is er aandacht voor naar school gaan en het afmaken van een opleiding. De alternatieve ceremonie bestrijdt dus niet alleen de besnijdenis, maar helpt ook om schooluitval en kindhuwelijken te voorkomen.

Waren alle Masai meteen enthousiast over deze verandering?

Zo’n cultuurverandering is een zaak van lange adem. Dialoog is het sleutelwoord, aldus Amref. Het begint met gesprekken met stamoudsten. Die moeten als eerste overtuigd zijn van de voordelen van het afschaffen van meisjesbesnijdenis. Dan volgen gesprekken met moeders en meisjes. Die blijken het snelst te overtuigen.

Moeten westerse organisaties zoals Amref zich wel bemoeien met Afrikaanse tradities?

Laten we twee misvattingen even rechtzetten. Ten eerste: Amref is geen Westerse, maar een Afrikaanse organisatie met een hoofdkantoor in Nairobi. 97 procenet van de Amref-medewerkers is Afrikaans. Het Nederlandse kantoor maakt deel uit van het internationale Amref-netwerk. Het tweede misverstand is dat Afrikaanse tradities nooit veranderen. Dat doen ze wel, en dat doen ze van binnenuit. Inmiddels wil de meerderheid van de Afrikaanse bevolking een eind wil maken aan deze praktijk, zo bleek uit onderzoek van Unicef in 2013.

Is alles nu anders geworden voor de jonge Masai-meisjes?

Dat ook weer niet. Vaste onderdelen van de overgangsrite, zoals het dansen, de verkleedpartijen en de zegeningen van de stamoudsten, daar gaan de Masai gewoon mee door!

 

Terug naar de vorige pagina