Chapeau ngo: ook na een overstroming gewoon blijven oogsten dankzij ICCO en Kerk in Actie

Ontwikkelingsorganisaties krijgen veel voor elkaar. Maar zelden laten ze de vooruitgang zien die wordt bereikt. World’s Best News zet organisaties graag in het zonnetje die dat wél doen. Deze week zijn dat ICCO en Kerk in Actie, die zout-tolerante gewassen introduceren in Bangladesh.

Door Marga van Zundert

Bangladesh, het land van de overstromingen…

Klopt, Bangladesh is een immense delta die regelmatig overstroomt door moessons en cyclonen. En zeespiegelstijging helpt daar niet bij. Maar Bangladesh heeft de afgelopen decennia dijken gebouwd en versterkt, en inwoners zijn dankzij waarschuwingen steeds beter voorbereid op wateroverlast. Daardoor vallen véél minder slachtoffers dan voorheen. Sinds het land werk maakt van de bescherming tegen cyclonen, daalde het aantal doden met maar liefst 98 procent. Boeren hebben echter nog regelmatig last van ondergelopen akkers. Gevolg: een veel lagere opbrengst en dus minder inkomsten. Tijd voor actie dus.

Wat melden ICCO én Kerk in Actie?

De organisaties werken nauw samen vooral als het gaat om projecten in het buitenland met kleine ondernemers, zoals hier: kleine boeren in Bangladesh. Eén van die boeren is Abdul Aziz. Hij staat breed lachend op de foto met een dikke bos wortels. Hij oogstte ze in februari middenin het droge seizoen wanneer het zoutgehalte van zijn grond het hoogst is en er normaal niets meer wil groeien. Na de cycloon Sidr in 2015 stond het zeewater namelijk wekenlang op Aziz’ land. Veel boeren trekken weg naar de stad vanwege de magere oogsten, maar Aziz probeert ‘zilte groenten’ uit. Met succes. Met de twee of zelfs drie extra oogsten en bijbehorende inkomsten kunnen boerenfamilies hun zilte land blijven bebouwen ondanks de overstromingen, stelt ICCO. Klimaatbestendige landbouw dus.

Zilte groenten, dat klinkt oer-Hollands

Klopt. Aziz kreeg via ICCO een tweedaagse training van Zilt Proefbedrijf Texel (SFT). Aziz is een van de eerste ‘modelboeren’. Landbouw is in Bangladesh een traditioneel beroep. Kennis gaat over van vader op zoon. Maar Aziz was in voor vernieuwing. Hij zaaide na zijn training een proefveld met gewone en met zout-tolerante wortels. Het tweede veld leverde dikke oranje wortels, het eerste niets. Zijn oogstsucces moet boeren in de omgeving overtuigen ook zouttolerante groenten te gaan verbouwen in het droge seizoen. Seeing is believing, is het achterliggende idee. Aziz gaat de komende tijd nu zelf 25 andere boeren trainen. Zo moet het project uiteindelijk 5000 boeren bereiken in de komende jaren.

Maar zeg, is SFT hier niet gewoon slim aan het ondernemen?

De Texelaars leveren alleen advies. Ze testten diverse gewassen op hun eigen terrein. En ze trainden dus de Bengaalse modelboeren. Die leren hoe ze het zoutgehalte op hun land kunnen meten en hoe ze hun land kunnen bemesten en irrigeren voor een optimale oogst. Ook (biologische) bestrijding van vraatinsecten is onderdeel van de training. SFT levert geen zaad. Wel gaan ze op zoek naar lokale leveranciers die geschikt en betaalbaar zaadgoed kunnen leveren.

Is het niet wat vroeg voor een chapeau?

ICCO brengt het verloop van het project tot nu toe mooi in beeld. Eerst zagen we Aziz op zijn proefveldje, nu staat hij met andere modelboeren lachend op Facebook met grote wortels en dikke kolen. Aziz wil overigens liever aardappels zaaien. Dat is namelijk naast rijst het basisvoedsel in Bangladesh. Maar ICCO startte met voedzame groenten. Zo slaat het project twee vliegen in een klap: meer, maar ook gezondere voeding. Naast wortels en kool is er ook zouttolerante koolrabi geoogst.

Binnenkort dus Aziz als leraar?

Dat verwachten wij nu inderdaad. Modelboeren als Aziz zijn een belangrijke spil in het project. Worden boeren niet goed begeleid en mislukt de oogst dan zal het idee weinig navolging krijgen.

Spannend dus!

Ja. Maar succes of niet, wij willen het vervolg graag horen. Tegenslag is namelijk ook leerzaam. Ook voor Nederland, want ook hier is verzilting een groeiend probleem.

Terug naar de vorige pagina

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten