Chapeau ngo: Eyes on Animals laat resultaten zien

Milieu-, mensenrechten- of ontwikkelingsorganisaties krijgen veel voor elkaar. Maar zelden laten ze de vooruitgang zien die wordt bereikt. World’s Best News zet organisaties graag in het zonnetje die dat wél doen. Vandaag is dat Eyes on Animals, een kleine maar zeer effectieve organisatie die opkomt voor de rechten en het welzijn van dieren.  

Hoe doet Eyes on Animals dat dan?

De organisatie werkt nauw samen met boeren, transporteurs, slagers, inspecteurs en dierenartsen om het leven én het sterven van dieren te verbeteren. Dat doet ze ‘gewoon’, door met deze mensen in gesprek te gaan, door hen te trainen en door hen via workshops mee te nemen in de ideeën van Eyes on Animals. Maar de organisatie heeft ook tanden. Zo volgt ze verdachte dierentransporten, klaagt ze foute praktijken aan, helpt ze de politie met controle en handhaving en lobbyt ze bij de politiek voor betere wetgeving en handhaving.

Misschien een domme vraag: hoe belangrijk is dierenwelzijn voor World’s Best News?

Bijzonder belangrijk! Sinds Jeremy Bentham aan het begin van de 19e eeuw het welzijn van dieren aan de orde stelde, is het besef breed doorgedrongen dat we dieren fatsoenlijk moeten behandelen. Bentham betoogde dat dieren weliswaar geen mensen zijn, maar dat ze, net als mensen, kunnen lijden. Hij sprak over ‘besliste en onoverkomelijke bezwaren’ tegen het pijn doen van dieren. Sinds Bentham hebben we ook ontdekt dat dieren communiceren, dat ze zich in anderen in kunnen leven of dat ze morele overwegingen maken. Dat betekent dat dieren en mensen veel dichter bij elkaar staan dan we vroeger dachten. Alleen al daarom schenken we bij World’s Best News aandacht aan vooruitgang in het welzijn van dieren.

Waarom verdient Eyes on Animals nu een Chapeau ngo?

Wij vinden dat maatschappelijke organisaties niet alleen moeten vertellen wat de problemen zijn, maar ook welke oplossingen ze nastreven en wat ze daarmee bereiken. Dat motiveert mensen om dóór te gaan. Welnu, Eyes on Animals doet dit verrassend goed. Zo heeft ze op haar site een nieuwssectie, waarbij ze alles bijhoudt wat in de media over dierenwelzijn verschijnt. Elk nieuwsbericht krijgt van de nieuwsredacteur ofwel een groen duimpje omhoog, of een rood duimpje omlaag. Je kunt ook direct zoeken op ‘goed nieuws’ of ‘slecht nieuws’. Op deze heel simpele wijze communiceren ze niet alleen wat er nog steeds niet goed gaat maar ook wat er op hun terrein wordt bereikt.

Heb je een voorbeeld?

Nou, een recent voorbeeld met zo’n groen duimpje, is van afgelopen september. Onder meer door lobby van Eyes on Animals, is er nu een totaalverbod op het couperen van paardenstaarten. Het bericht luidt zo:  “Onze lobby is succesvol geweest; er komt eindelijk een TOTAAL verbod op het tentoonstellen van gecoupeerde paarden. Dit maakt Landbouwminister Schouten deze week bekend. Ondanks het coupeerverbod (2001) lieten vele, foute trekpaardeigenaren de staarten nóg steeds amputeren door corrupte dierenartsen. Die gaven vervolgens een ‘nep-verklaring’ dat de staart er om medische redenen af moest. Daardoor konden die paarden nog steeds in competities mee doen. Een totaalverbod zorgt er nu voor dat geen enkel gecoupeerd paard nog mag deelnemen aan keuringen, wedstrijden, tentoonstellingen en paardenmarkten. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit heeft al aangekondigd streng te gaan handhaven. Fokkers en eigenaren die deze barbaarse coupeertraditie wilden voortzetten, zijn nu buitenspel gezet. Eindelijk zullen de volgende generaties trekpaarden állemaal hun staarten behouden, zodat ze normaal kunnen communiceren en vliegen kunnen verjagen.”

Is er nog meer waar World’s Best News enthousiast over is?

Jazeker. Eyes on Animals houdt bijvoorbeeld ook ‘De Betere Boerenlijst’ bij. Dat is een overzicht van boeren die hun dieren ‘een goed en natuurlijk mogelijk leven geven’. Het zijn bovendien allemaal boeren met een winkel aan huis, of met een website waarmee ze hun producten verkopen. Ze publiceert de Betere Boerenlijst niet alleen om de consument te informeren over het welzijn van de dieren die bijvoorbeeld kaas of vlees leveren. Eyes on Animals publiceert de lijst ook om boeren te belonen die zich extra voor dierenwelzijn inzetten.

Zou je Eyes on Animals een voorbeeld willen noemen voor andere ngo’s?

Zonder meer. Ons bevalt ook de tone of voice van de organisatie. Hoewel de organisatie fel van leer trekt tegen ‘foute trekpaardeigenaren’ en ‘corrupte dierartsen’ ziet ze boeren, slachthuispersoneel of pluimveevangers niet per definitie als tegenstanders. Het zijn mensen die, net als alle mensen, best open staan voor verbetering. Het liefst zouden de medewerkers van Eyes on Animals zien dat heel de wereld vegetarisch of veganistisch zou worden. Ze beseffen maar al te goed dat dit voorlopig niet zal gebeuren. Toch het weerhoudt hen er niet van om vol overgave op te komen voor levende wezens die zelf geen stem hebben.
World’s Best News gaat Eyes on Animals vanaf nu beter volgen. En we beginnen alvast met een welgemeend ‘chapeau’.

Terug naar de vorige pagina