Nooit eerder was de vrouwenrechten-beweging zo krachtig. En dat is te merken

Het wordt al een dikke honderd jaar gevierd: Internationale Vrouwendag op 8 maart. In die honderd jaar is er ongelofelijk veel vooruitgang geboekt op het gebied van onderwijs, zorg, arbeid en rechten van vrouwen. Maar hoe zit dat de laatste jaren? Valt er ook anno 2018 nog wat te vieren?

Door Marianne Lamers

Een kleine greep uit de media. 9 februari 2018. In Bangladesh overtuigt de zestienjarige Sazeda ouders om hun dochters niet uit te huwelijken. Sazeda heeft zo al meer dan honderd jonge meisjes voor een gearrangeerd huwelijk behoed.

13 februari 2018. In Pakistan traint de zakenvrouw Maria Ummar vrouwen om hun eigen bedrijf op te zetten. Mede dankzij Ummar’s inzet runnen inmiddels al meer dan 300 vrouwen hun eigen onderneming. Dat is bijzonder, omdat de heersende opvatting in Pakistan is dat ‘een eerzame vrouw niet werkt.’

Eerste Indiase straaljagerpiloot

21 februari 2018. De Afghaanse Zainab Fayez wil meer vrouwen overtuigen om te gaan werken in de advocatuur of op het Openbaar Ministerie, onder meer om seksuele intimidatie aan te pakken. In het land waar een groot taboe op werkende vrouwen heerst, is Fayez nu nog de enige vrouw die op het kantoor van de procureur-generaal werkt.

22 februari 2018. In India is de 24-jarige Avani Chaturvedi de eerste vrouw die een straaljager heeft bestuurd. Tot voor kort was het voor vrouwen niet toegestaan om straaljagerpiloot te worden. De Indiase luchtmacht zegt er alles aan te willen doen om gelijke kansen voor mannen en vrouwen te creëren. En er gebeurt meer in India. Een groep vrouwen in de staat Maharashtra weigert deel te nemen aan de omstreden maagdelijksheidstest tijdens de huwelijksnacht en probeert ook anderen ervan te overtuigen een einde te maken aan de traditie.

26 februari 2018. In het conservatieve Saoedi-Arabië kunnen vrouwen nu ook naar een baan in het leger solliciteren. De openstelling van het leger is één van de vele aanpassingen die worden doorgevoerd om de situatie van vrouwen te verbeteren. Want er gebeurt meer in het Arabische koninkrijk. Vrouwen die zich willen leren verdedigen, kunnen sinds kort terecht bij Halah al Hamrani. Zij geeft zelfverdedigingslessen, omdat ze vrouwen zelfvertrouwen wil geven en wil laten zien dat zij hetzelfde kunnen bereiken als mannen.

Structurele vooruitgang

De lijst met voorbeelden van dappere vrouwen die opkomen voor hun rechten, is eindeloos. Maar staan ze ook voor een structurele vooruitgang van vrouwenrechten wereldwijd? Volgens het meest recente ‘Women progress report’ van de Verenigde Naties doen ze dat wel degelijk.

Als sprekend voorbeeld haalt het rapport de hashtag #MeToo aan. Want als je dacht dat #MeToo alleen iets los heeft gemaakt in Westerse landen, dan heb je het goed mis. In meer dan 85 landen wereldwijd werd de hashtag actief gebruikt. In Mexico en Zuid-Amerika werd onder #YoTambien geprotesteerd tegen seksuele intimidatie en geweld. In de Arabische wereld dwongen vrouwen uit Egypte, Palestina, Koeweit en Marokko onder de hashtag #Ana_kaman het gesprek af over seksueel geweld, gendergelijkheid, gelijke beloning en politieke vertegenwoordiging van vrouwen.

Ongekende wereldwijde vrouwenbeweging

Volgens Phumzile Mlambo-Ngcuka van het VN-orgaan UN Women was de vrouwenrechtenbeweging nooit eerder zo krachtig: ‘We vieren een ongekende wereldwijde beweging voor vrouwenrechten, gelijkheid, veiligheid en rechtvaardigheid.’ Dat deze beweging ook daadwerkelijk effect heeft, laat de VN zien in haar rapport over vooruitgang van vrouwen. We zetten de meest belangrijke op een rij:

● In 2016-2017 zijn 72 wetten goedgekeurd of gewijzigd om de vrouwenrechten in 61 landen te versterken

● Voorstanders van gendergelijkheid hadden aantoonbare invloed op het economisch beleid en de armoedebestrijdingsstrategieën in twaalf landen

● Negen landen namen nieuw beleid aan voor economische empowerment van vrouwen

● 24 landen versterkten de wetgeving om geweld tegen vrouwen en meisjes aan te pakken

● Veertien miljoen dollar kwam rechtstreeks ten goede aan vrouwen en meisjes in conflict- en postconflictlanden.

● 28 landen verhoogden het budget voor gendergelijkheid

Terug naar de vorige pagina