Spectaculaire daling van aantal doden door diarree

2014_10_23_17_22_12Diarree, buikloop, dunne, racekak, schijterij, spuitpoep…  smakelijk is het onderwerp niet. Noodzakelijk om over te schrijven is het wel. In Nederland kennen we diarree als een kortstondige buikgriepje, in veel ontwikkelingslanden is diarree een dodelijke ziekte. Een kind dat in een afgelegen streek van India of Burkina Faso diarree krijgt, overleeft het mogelijkerwijze niet. Zo stierven in 2015 1,3 miljoen mensen, waaronder 500.000 kinderen van vijf jaar en jonger aan diarree. Dat zijn bijna 1400 kinderen per dag, vergelijkbaar met 45 schoolklassen van dertig kinderen per dag.

Gebrek aan simpele dingen
En dat terwijl het vermijden van diarree zo simpel kan zijn. Diarree krijg je door een gebrek aan schoon drinkwater, door een gebrek aan sanitaire voorzieningen en door een gebrek aan kennis bij ouders hoe je jezelf en je kindje tegen diarree kunt beschermen. Dan is er ook nog eens slecht nieuws. In het rijke deel van de wereld, en dan met name de Verenigde Staten, sterven vandaag méér mensen aan diarree dan tien jaar geleden. Dood door diarree was in 2005 nog twee procent van alle doodsoorzaken, in 2015 was het gestegen tot 2,5 procent.

Imposante daling
Maar er is ook goed nieuws. In ontwikkelingslanden dáálde het aantal sterfgevallen door diarree fors. In 2005 gingen er nog 1,6 miljoen mensen aan dood, waaronder 770.000 kinderen. Dat is een algehele daling van twintig procent, terwijl het bij kinderen zelfs 35 procent was. Dat blijkt uit een recente studie in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Terug naar de vorige pagina