Een aai, een prik en de hond wordt niet meer dol

Voor wie wel eens rondloopt in een Afrikaanse woonwijk, is het een bekend fenomeen. Auto’s met luidsprekers rijden rond en roepen eigenaars van honden op om hun dieren te laten vaccineren tegen hondsdolheid. Homeboys met vaak meerdere honden aan een touw verzamelen zich op pleinen of speelplaatsen van scholen. Daar aait een gezondheidswerker de hond met zijn linkerhand en klemt met zijn rechter de kaken van het dier op elkaar. Zijn collega zet snel een injectie in een van de huidplooien en de hond wordt weer losgelaten. De dieren lijken er weinig van te voelen, maar de vaccins zijn bijzonder effectief. Een hond die eenmaal is ingeënt, zal nooit meer rabiës kunnen ontwikkelen. Een wereld zonder rabiës, is onderdeel van SDG 3: ‘Verzeker een goede gezondheid en promoot welvaart voor alle leeftijden.’

Zekere dood

Rabiës kan worden overgebracht door honden, vleermuizen, apen en katten. Toch zijn het in 99 procent van alle gevallen honden die het virus overdragen op de mens. Anders dan gezonde honden, zijn dolle honden vaak agressief. Een beet heb je dan ook zo te pakken. En wie eenmaal symptomen van rabiës vertoont, zal zeker sterven. Zo overleden vorig jaar wereldwijd nog 58 duizend mensen aan een rabiës-besmetting. Dat is één persoon per negen minuten. Vier op de tien doden zijn plattelandskinderen in Azië en Afrika.

NL in 1923 al rabiës-vrij

Ons is het waarschijnlijk niet opgevallen, maar uit Europa is rabiës vrijwel verdwenen. Nederland werd in 1923 al rabiësvrij verklaard, en zowel in België als in Duitsland gebeurde dat in 2008. Voor die tijd kwam je aan de grens nog bordjes tegen met waarschuwingen voor honden die vreemd gedrag vertoonden. In het verleden werd rabiës aanvankelijk bestreden met het doden van zwerfhonden en het muilkorven van huishonden. In ontwikkelingslanden gebeurt dat nog steeds. Het Algemeen Dagblad kwam afgelopen week met een verhaal hoe uit angst voor rabiës jaarlijks meer dan 40 duizend zwerfhonden worden afgemaakt.

95 % minder rabiës Zuid-Amerika

Feitelijk is dat niet meer nodig, want hondsdolheid is goed te bestrijden door grootschalige vaccinatie van honden. Wereldwijd worden honden inmiddels ingeënt en wanneer daadkrachtig wordt ingezet op het terugdringen van rabiës, dan worden ook verrassend snel resultaten geboekt. Zo begon Bangladesh in 2010 massaal met het gratis inenten van honden en het preventief behandelen van mensen binnen een aantal uren nadat ze door een hond waren gebeten. Binnen drie jaar tijd was de sterfte aan hondsdolheid met 50 procent gedaald. In Latijns-Amerika is het aantal doden door rabiës sinds 1980 met meer dan 95 procent teruggedrongen.

2030 is rabiës voorbij

Wanneer het aan de Verenigde Naties ligt voeren we de vaccinatiecampagnes nog verder op, tot over tien jaar meer dan 70 procent van alle honden is gevaccineerd. Dat is het percentage waarmee rabiës kan worden geëlimineerd. Afgelopen maand lanceerden een aantal VN-organisaties het plan om voor 2030 een volledig einde te maken aan de ziekte. Het plan is begroot op 50 miljoen dollar en moet ervoor zorgen dat over 12 jaar niemand meer aan rabiës sterft. Het is ambitieus, en toch is het haalbaar. De VN-organisaties hebben er dan ook alle vertrouwen in dat rabiës in 2030 vrijwel niet meer voorkomt.

 

Terug naar de vorige pagina