En of er wat te vieren valt op de Dag van het Condoom

img_3428Het is weer bijna Valentijnsdag en vandaag vieren we alvast de Dag van het Condoom. En of er wat te vieren valt; mede door dit rubbertje is het aantal nieuwe hiv-infecties al jaren aan het dalen (sinds 2000 met zestien procent), gaan minder mensen dood aan aids (van twee miljoen in 2005 naar 1 miljoen in 2016) en hebben steeds minder kinderen hiv (in vijftien jaar daalde het aantal hiv-geïnfecteerde kinderen met bijna de helft).

Dag van het Vrouwencondoom

Vandaag benadrukken hulporganisaties het belang van condooms die voor iedereen verkrijgbaar én betaalbaar zijn. Nederland helpt graag mee aan deze missie. In 2014 zorgde het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking ervoor dat maar liefst 880.000.000 condooms werden uitgedeeld in ontwikkelingslanden.

Maar er valt nog meer te vieren De opkomst van het vrouwencondoom bijvoorbeeld. Want niet alleen het mannencondoom doet het goed, ook het vrouwencondoom zit in de lift. Zo is er een speciale Dag van het Vrouwencondoom (16 september) die, naar verluid, in een aantal Afrikaanse landen uitbundig word gevierd.

Vrouw bepaalt

In tegenstelling tot het Westen, waar veel vrouwen niet warm te krijgen zijn voor het vrouwencondoom, wordt het in Afrika al een succes genoemd. Volgens ontwikkelingsorganisatie The Hunger Project, die het vrouwencondoom actief inzet, vooral in Malawi, overstijgt in Afrika de vraag zelfs de beschikbaarheid.

Dat juist vrouwen in Afrikaanse landen er zelf om vragen, heeft volgens The Hunger Project alles te maken met hun ongelijke sociale positie en de impact van aids op het continent. Met een vrouwencondoom kiest de vrouw zélf voor haar eigen bescherming.

Effectief middel

Armoede en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen gelden als belangrijkste drivers achter de hiv-epidemie. Van de 39,9 miljoen mensen met hiv leeft 70% in landen onder de Sahara. Daarvan is het merendeel vrouw. Het vrouwencondoom is een effectief middel gebleken tegen hiv/aids, als enige bescherming waar vrouwen zelf volledige controle over hebben.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Spring naar de toolbar