Het gaat weer goed met de tijger

Camerabeelden van de nieuwe populatie Indochinese tijgers uit het nationale park in Thailand

Camerabeelden van de nieuwe populatie Indochinese tijgers in Thailand

Natuurbeschermers hebben een nieuwe populatie Indochinese tijgers ontdekt in een nationaal park in het oosten van Thailand. Camerabeelden tonen een kleine populatie met ten minste zes welpen. Natuurbeschermingsorganisatie Panthera reageert opgetogen op het nieuws: ‘De buitengewone opleving van deze groep tijgers is niets minder dan miraculeus te noemen.’

Door stroperij en het kleiner worden van het leefgebied door ontbossing telt de populatie van Indochinese tijgers nog geen 250 dieren. Dat de populatie nu toch weer aan het groeien is, is volgens natuurbeschermers vooral te danken aan de inspanningen van de Thaise regering en de nationale parken die allerlei maatregelen namen om stroperij tegen te gaan.

Magische krachten

De vacht van een tijger is populair bij stropers en levert al snel duizenden euro’s op. Bovendien worden er in de oosterse geneeskunde allerlei medicinale krachten toegekend aan de staart, de huid, de beenderen en de tanden van de tijger. Ook zijn organen zouden magische krachten bezitten.

Toch gaat het weer langzaam de goede kant op met de tijger. Volgens de laatste telling van een jaar geleden waren er 3890 tijgers in totaal wereldwijd. Het was een bijzonder moment: voor het eerst in honderd jaar was het aantal tijgers in het wild wereldwijd gestegen. Maar liefst zeshonderd exemplaren kwamen er bij. In 2010 werden er nog 3200 tijgers in het wild geteld. Een schamel aantal, wetende dat er in 1900 nog 100.000 tijgers rondliepen op deze wereld. Het lijkt er echter op dat we weer op de goede weg zitten.

Reuzenpanda

Directeur van het Wereldnatuurfonds WWF Marco Lambertini gaf vorig jaar bij de laatste telling al aan dat de groei laat zien ‘dat diersoorten en hun leefgebieden te redden zijn als overheden, lokale gemeenschappen en natuurbeschermers goed met elkaar samenwerken’.

De tijger is niet de enige bedreigde diersoort waarmee het langzaam weer de goede kant op gaat. Zo vierde het Wereld Natuur Fonds onlangs nog het succes van een ‘eerste voorzichtig herstel’ van de reuzenpanda, inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd symbool van natuurbescherming. Ook met de neushoorn gaat het beter en de imposante zeekoe wordt niet langer ernstig bedreigd. De bultrugwalvis werd vorig jaar van de lijst van zeer bedreigde diersoorten gehaald en ook het aantal wolven in Europa nam verder toe.

Olifanten

En daarbij blijft het niet: het Amerikaanse Yellowstone National Park meldt dat de populatie grizzlyberen sinds 1957 is verzesvoudigd. De groene zeeschildpad in Florida en Mexico kon van de lijst, de Verenigde Staten troffen vergaande maatregelen voor de bescherming van olifanten en China kondigde een handelsverbod op ivoor af. Mongolië ten slotte creëerde een van de grootste beschermde gebieden ter wereld voor sneeuwluipaarden.

Tegelijkertijd staan nog zo’n 24 duizend soorten op De Rode Lijst van bedreigde soorten. Hieronder bevinden zich zoogdieren, vissen, amfibieën, vogels en planten, maar ook koralen en mangroven. De opsteller van de rode lijst, de IUCN blijft dan ook zeer bezorgd over het feit dat ‘meerdere soortgroepen een zeer hoog risico op uitsterven lopen’.