Het koraal is in crisis. Dat weten we. Lees nu eens over lichtpuntjes…

Het koraal verkeert in crisis. We horen het vrijwel dagelijks. Koraalriffen hebben het vooral zwaar door klimaatverandering, maar ook door olieboringen, door vervuiling met plastic of het verdwijnen van beschermende mangrovebossen. Het meest bedreigd is het Great Barrier Reef in Australië, met een lengte van 300 kilometer, het grootste koraalrif ter wereld.

Vijf keer eerder verdween het Great Barrier Reef

Wat we waarschijnlijk nog niet hoorden, is dat het Australische Great Barrier Reef in de laatste dertigduizend jaar al vijf keer is verdwenen – en dat het telkens weer terugkeerde. Dat mooie inzicht is het resultaat van een onderzoek door  een internationaal team van geologen, in de eerste week van juni gepubliceerd in het vakblad Nature Geoscience. De geologen boorden tot 40 meter diep in het koraal. En uit wat ze naar boven haalden, constateerden ze dat het Great Barrier Reef al vijf keer eerder vrijwel te onder ging en zich vervolgens weer herstelde. Dat klinkt natuurlijk geweldig, want het houdt in dat het verdwijnende koraal zich ook ditmaal weer terug zal keren. Helaas willen de onderzoekers zo ver niet gaan. Want successen uit het verleden zijn immers geen garanties voor de toekomst.

Oases van welig tierend koraal

Maar toch. De publicatie in Nature is nog geen week oud, of het tijdschrift  Journal of Applied Ecology meldt  dat Britse wetenschappers in de Stille Oceaan en de Caribische zee 38 plekken hebben geïdentificeerd waar het koraal niet achteruit gaat. Integendeel. Op deze plekken, ‘oases’, blijkt het koraal welig te tieren. Waarom het op deze plekken goed gaat, weten de onderzoekers ook niet. Dat moet blijken uit vervolgonderzoek. Desondanks zijn deze ‘oases’ een ‘glimmer of hope’ in de stortvloed van slecht nieuws over de koralen. Dat schreven de onderzoekers op 19 juni.

Ook Arabisch koraal doet het goed

Weer een week later, op 26 juni is er bemoedigend nieuws. CNN bericht dat het koraal het ook prima doet op in de Golf van Aqaba, ten oosten van Saudi-Arabië. Dat is opmerkelijk omdat juist daar het water meer dan elders is opgewarmd. Onderzoekers proberen het florerende koraal nu op de Werelderfgoedlijst van de Unesco te krijgen, omdat met zo’n status ook geld vrijkomt om het koraal verder  te beschermen.

Belize Barrier Reef gered

De Unesco kent echter niet alleen een Werelderfgoedlijst, ze kent ook een ‘gevarenlijst’. En vandaag, 28 juni, komt het mooie nieuws dat het Latijns-Amerikaanse ‘Belize Barrier Reef’, het op een na grootste koraalrif van de wereld, is geschrapt van deze gevarenlijst van Unesco. ‘A Victory for Coral’ kopt de New York Times triomfantelijk. Het rif strekt zich over een lengte van 200 kilometer uit voor de kust van het Yucatán schiereiland en kwam in 2009 op de gevarenlijst terecht omdat de overheid overwoog er naar olie te boren. Bovendien begonnen de beschermende mangrovebossen te verdwijnen. Die bossen groeien inmiddels weer aan en de overheid van Belize schrapte de plannen om naar olie te boren. Reden voor de Unesco om het rif uit de gevarenzone te halen.

Terug naar de vorige pagina