Indiaas diarree-vaccin vol beloften

syringe-1763909_960_720

Een nieuw, in India ontwikkeld vaccin tegen het zogenaamde rotavirus kan volgens wetenschappers een half miljoen kinderen per jaar redden. Artsen zonder grenzen testte het zogenaamde ‘BRV-PV vaccin’ enkele maanden geleden in Niger, één van de armste landen van Afrika. En met succes. Het vaccin moet nu alleen nog officieel worden goed gekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Daarna kan het op grote schaal worden uitgereikt. De prijs: 2,50 dollar per dosis.

Rotavirus
Het rotavirus veroorzaakt diarree. Voor westerlingen is diarree niet meer dan vervelend, maar in veel ontwikkelingslanden is het een dodelijke ziekte. Diarree is de op twee na grootste doodsoorzaak onder baby’s en kleine kinderen wereldwijd. Elke dag sterven er bijna 1300 kinderen jonger dan vijf jaar aan.

Het rotavirus is bovendien zeer besmettelijk en wordt meestal overgedragen via handen, speelgoed, water of eten. Acht op de tien sterfgevallen door rota vindt plaats in ’s werelds armste landen. Vaccins maken echter een groot verschil. Nadat vaccins tegen rota werden geïntroduceerd in Mexico en Latijns-Amerika halveerde het aantal sterfgevallen. Nu is dus ook Afrika aan de beurt.

BRV-PV vaccin
Tijdens de proef in Niger werd een efficiëntie van 67 procent gemeten. Ook onder hoge, tropische temperaturen bleef het BRV-PV vaccin stabiel. Bovendien wordt het met 2,50 dollar goedkoper dan de bestaande vaccins tegen het virus.

Dr. Micaela Serafin van Artsen zonder grenzen spreekt dan ook van een ‘game changer’. Dit zei ze tijdens een interview tegen The Guardian. ‘Het vaccin is hittebestendig en kan maanden lang overleven in woestijnachtige gebieden. Het vaccin kan bescherming bieden voor de kinderen die het het meest nodig hebben.’

Dalende trend
Het aantal mensen dat overlijdt aan diarree is gelukkig al fors aan het afnemen. Vandaag overlijden een half miljoen kinderen aan diarree, terwijl er in midden van de jaren zestig nog vier miljoen kinderen aan stierven. Dat is een daling van 87 procent. En dan te bedenken dat de bevolking sinds die tijd bijna verdrievoudigde.

psi-diarrhea-prevention-and-safe-water-approaches-3-728

Zou je de wereldkaart tekenen naar het aantal gevallen van diarree bij kinderen, dan zag hij er zó uit. Afrika, maar vooral India, zouden dan de grootste landen ter wereld zijn, terwijl Europa en de Amerika’s zouden verschrompelen.