Het is koud, vluchtelingen worden geholpen

cy9oco7ukaa9d2q

 

Hulporganisaties kwamen de afgelopen maand in actie om vluchtelingen te helpen die strandden in de winterkou. Op de Balkan, op Lesbos en in de kampen rond Syrië viel sneeuw en vroor het flink.

In de weken rond kerst, vroegen meerdere grote organisaties aan Nederlanders om te doneren. Nu is het eind januari en World’s Best News is benieuwd wat de organisaties voor de vluchtelingen konden doen. We bekeken enkele en voorlopige resultaten van drie grote organisaties.

Cordaid – een van huis uit Nederlandse katholieke organisatie – helpt in Europa ‘tienduizenden vluchtelingen’ langs de vluchtroutes en opvangkampen in Griekenland, Servië en Kroatië. Daar deelt Cordaid voedsel, jassen, slaapzakken en dekens uit. De organisatie zorgt er ook voor mobiele douches, toiletten en spullen als zeep, luiers en maandverband. Cordaid werkt ook in het Midden-Oosten. In Syrië betaalde Cordaid mee aan een mobiel ziekenhuis –een hospitainer- en ondersteunt gaarkeukens in Aleppo en Damascus. In Turkije helpt Cordaid met de opvang van 20 duizend vluchtelingen, in Libanon 15 duizend.

Care – een van oorsprong Amerikaanse organisatie – laat weten dat zij in het Midden-Oosten meer dan 2,3 miljoen slachtoffers van de oorlog in Syrië helpt. In Europa staat Care 167 duizend vluchtelingen bij. Dat gebeurt vooral in Servië en Kroatië, waar vluchtelingen strandden in hun poging West-Europa te bereiken. Care steunt hen met voedsel en warme maaltijden en pakketten met kleding en verzorging, waaronder ook matrassen en dekens. In Griekenland helpt Care enkele duizenden mensen met geld en met juridische en psychosociale steun.

Unicef – het kinderfonds van de Verenigde Naties –  helpt deze winter meer dan 2,5 miljoen vluchtelingen in onder meer Syrië, Jordanië, Irak en Libanon. Het gaat om grote getallen: bijna 100 duizend kinderen worden in hun schoolklassen voorzien van verwarming, meer dan 500 duizend kinderen kregen in deze landen winterkleren en nog eens ruim 318 duizend kinderen werden via hun verzorgers geholpen met tegoedkaarten voor winterkleding. Unicef is ook sterk aanwezig in het zwaar getroffen Aleppo. Behalve winterkleren, dekens en voedsel, zorgt de organisatie ervoor dat via tankwagens dagelijks 6 miljoen liter schoon water worden geleverd aan 300 duizend mensen. 1,2 miljoen mensen in en rond Aleppo krijgen weer schoon water omdat Unicef de bronnen en waterinstallaties repareerde en helpt om ze draaiende te houden.

Genoeg is het allemaal niet, zeggen de hulporganisaties. Unicef bijvoorbeeld, zou nóg een miljoen kinderen willen helpen met winterbenodigdheden. De organisatie mist de benodigde 38 miljoen dollar om dat voor elkaar te krijgen.