De langverwachte opslag van duurzame energie

In Australië zijn plannen om het grootste zonnepark ter wereld te bouwen, bestaande uit 3,5 miljoen zonnepanelen met daarbij meer dan een miljoen batterijen.

In Australië zijn plannen om het grootste zonnepark ter wereld te bouwen, bestaande uit 3,5 miljoen zonnepanelen met daarbij meer dan een miljoen batterijen.

Duurzame energie afkomstig van zonnepanelen of windmolens kent vele voordelen, maar had tot voor kort één groot nadeel. Want wat te doen op een bewolkte dag of op een moment dat het niet waait? Dan zijn we toch weer gedwongen over te stappen naar het reguliere stroomnet. En omdat je een kolen- of gascentrale niet met een druk op de knop aanzet, branden die altijd door, ook wanneer het wel zonnig en winderig is. Het opslaan van duurzame energie uit zon en wind, zodat we er altijd gebruik van kunnen maken, dát hadden we nog niet uitgevogeld.

Megabatterijen

Hádden, want inmiddels volgen de grote bedrijven elkaar snel op om te investeren in mega-batterijen, bedoeld om zonne- of windenergie in op te slaan. Zo zijn in Australië plannen om het grootste zonnepark ter wereld te bouwen, bestaande uit 3,5 miljoen zonnepanelen met daarbij meer dan een miljoen batterijen. Het megapark zal meer dan 330 megawattuur aan energie opwekken en heeft een opslagcapaciteit van meer dan honderd megawattuur. Het zonnepark kost een miljard euro en wordt volledig gefinancierd door het bedrijfsleven. De bouw moet voor het einde van dit jaar voltooid zijn.

Ook in Europa zijn serieuze plannen voor de bouw van een megabatterij om duurzame energie in op te slaan. Binnenkort zal energieonderneming Eneco samen met het Japanse autobedrijf Mitsubishi de grootste batterij van Europa gaan bouwen. De batterij wordt geproduceerd in Noord-Duitsland, zal zeventig bij twaalf meter groot worden en krijgt een opslagcapaciteit van meer dan vijftig megawattuur, vergelijkbaar met het energieverbruik van 5300 Duitse huishoudens op één dag.

Thuisaccu

Ook de bouw van de Europese batterij moet voor het einde van het jaar klaar zijn. De grootste van de wereld zal het niet worden: die in Australië wordt twee keer zo groot en in Californië bouwde Tesla vorig jaar al een vergelijkbare batterij voor tachtig megawattuur. In Japan staat vooralsnog de grootste: daar staat een batterij van driehonderd megawattuur. Die zal echter snel ingehaald worden door China waar er een van achthonderd megawattuur zal komen.

Onlangs kondigden autobedrijven Tesla en BMW ook een thuisaccu voor huishoudens met zonnepanelen aan. De grote vraag is nog of die met een prijs van 3500 euro rendabel genoeg zijn.

3 comments

  1. Die batterijen stellen op nationaal niveau helemaal niets voor.

  2. Lijkt mij een onverstandige zet. Duurzame schone energie opslaan in chemisch geproduceerde accu’s. Sla het dan op als waterstof. Dan heb je wel een schoon duurzaam restprodukt wat weer hergebruikt kan worden. Ik snap niet dat Nederland dit systeem niet grote schaal gaat inzetten bij het windmolenpark in zee. Water in overvloed om waterstof te produceren d.m.v. electrolyse.

  3. By the way, in best news style: Top dat ze goed investeren in opslag van duurzame energie?