Analyse: lichtlijn Bodegraven symbool vooruitgang

bodegravenDe gemeente Bodegraven heeft een wereldprimeur: een stoplicht voor voetgangers op de grond. Een brede streep rode en groene ledlampjes op de stoep; de +Lichtlijn- vertelt voetgangers of ze door kunnen lopen of dat ze nog even moeten wachten.

De +Lichtlijn is een reactie op het stijgend aantal verkeersslachtoffers door het gebruik van smartphones. In auto’s, op fietsen en onder voetgangers letten mensen vaak meer op hun telefoons dan op andere verkeersgebruikers. Nieuwe technologie, zoals deze in Bodegraven, moet de trend keren.

Experiment
Vooralsnog is de ‘+Lichtlijn’ nog een experiment. Maar de belangstelling van de wereldpers voor het verschijnsel zou er wel eens op kunnen wijzen dat Bodegraven iets heeft bedacht wat binnenkort ook in Rio de Janeiro of Tokio kan opdoemen.

World’s Best News schrijft niet vaak over dit soort technologische oplossingen die zich nog niet hebben bewezen. Dat we we het in dit geval wel doen, komt omdat de +Lichtlijn een wel erg mooie illustratie is van hoe vooruitgang plaatsvindt:

  1. Eérst is er een ontwikkeling : de smartphone komt op.
  2. Dan blijkt dat die ontwikkeling enorme voordelen heeft. We hebben nu meer rekenkracht in onze broekzak dan een kamervullende supercomputer uit de jaren zestig. De smartphone verbindt ons niet alleen met de rest van de wereld, maar maakt ons ook een heel stuk slimmer en socialer.
  3. Vervolgens merken we dat die vooruitgang ook nadelen oplevert: we houden onze aandacht minder goed bij het verkeer.
  4. Daarop besluiten we om niet de nieuwe technologie tegen te werken, maar de nieuwe problemen op te lossen.
  5. Deze oplossing komt op. Zij heeft enorme voordelen, waarna we merken dat zij ook nadelen heeft….  Ad infinitum.

Veilig Verkeer Nederland
De +Lichtlijn in Bodegraven zou zo’n oplossing wel eens kunnen zijn. Niet iedereen ziet dat zo. Op de site van de NOS spreekt een woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland (VVN) over het  ‘belonen van slecht gedrag. Je gaat namelijk uit van het kijken op de smartphone.’ Volgens de VVN moet iedereen zijn aandacht bij het verkeer hebben en niet bij zijn smartphone. ‘De ledlampen pakken het effect aan, maar niet de oorzaak van het probleem.’

World’s Best News denkt daar anders over. Wij menen dat de VVN met dezelfde redenering ook nooit voor stoplichten of valhelmen zou zijn geweest. Stoplichten? Voetgangers en automobilisten moeten leren om beter uit te kijken bij het oversteken. Valhelmen? Het is veel beter om niet op zo’n gevaarlijke bromfiets te stappen.  World’s Best News meent dat we nooit het kind met het badwater weg moeten gooien.  ‘Leven’, zei de filosoof Karl Popper ooit, is niet meer of minder dan ‘het oplossen van problemen’.