Liefhebben is geen zonde, iemand dat ontnemen wel

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij ondertekende de Nashville-verklaring. Een klap in het gezicht van homoseksuelen en transgenders. Dit ingezonden artikel is geschreven door Evelien Rothuizen, student journalistiek en stagiaire bij World’s Best News.

Ik maak geen geheim van mijn seksuele geaardheid. Sinds een aantal jaren weet ik dat ik niet alleen op mannen val, maar op een persoon. Het maakt niet uit of dat nou mannen zijn, vrouwen of iets daartussenin. Als je me in een hokje wilt stoppen zou je kunnen zeggen dat ik queer ben. Ondanks dat ik door mijn moeder katholiek ben opgevoed, heeft ze me altijd mijn eigen weg laten gaan en me altijd gesteund waar ik dat nodig had. Ik leerde dat iedereen is zoals hij of zij is en dat je daar niet zomaar over mag oordelen. Leven en laten leven.

Leven en laten leven

Dat leven en laten leven klinkt helaas niet terug in de Nederlandse vertaling van de Nashville-verklaring. In dat orthodoxchristelijk pamflet staat onder andere dat het huwelijk slechts mogelijk is tussen man en vrouw. Hoe kan iemand daar achter staan in een land dat als eerste het homohuwelijk mogelijk maakte? Dat raakt mij ontzettend. Vooral omdat ik hen, orthodox-christenen, ook niet veroordeel. Ik sluit SGP-voorman Kees van der Staaij niet buiten, omdat ik mij totaal niet kan vinden in zijn religie en gedachtegang?

Ik ben 21 jaar en ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is om door je omgeving geaccepteerd en gerespecteerd te worden. Ik weet hoe het is om te worden gepest en uitgesloten, omdat je anders bent. Daarom probeer ik anderen altijd met zoveel mogelijk respect en acceptatie te behandelen.

Grondwet

Met het ondertekenen van de Nashville-verklaring schendt Van der Staaij niet alleen de gevoelens en het zelfbeeld van een hoop (jonge) LHBTQI+’ers. Hij verstoot ook het eerste artikel van de Nederlandse grondwet: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan’.

Dat 250 predikanten en gelovigen ons veroordelen en buitensluiten, doet mij pijn. De ondertekenaars lijken zich superieur te voelen, omdat zij toevallig als heteroseksueel zijn geboren. Maar het ligt heel simpel. Ik heb er niet voor gekozen om te vallen op een persoon. Zo ben ik geboren en waarom zou ik dan minder recht hebben om met iemand een relatie aan te gaan? Ik ben vrienden met transgenders, homoseksuelen en mensen die nog niet weten hoe zij zich voelen. En dat zijn de liefste en eerlijkste mensen die ik ken. Dat zijn geen zondaars. Waarom hun geluk afnemen?

Geen zonde

Gelukkig is er nog een andere kant. Wereldwijd gaat het steeds beter met de acceptatie van seksuele minderheden. Inmiddels staan al 28 landen ter wereld het homohuwelijk toe. En volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau staat inmiddels 74 procent van de Nederlanders positief tegenover homo- en biseksualiteit. En 57 procent van de Nederlanders staat positief tegenover transgenders. Als LHBTQI+ staan we samen sterk staan en ervaren we veel steun van iedereen die zich uitspreekt voor onze rechten. Het pamflet laat echter zien hoe ontzettend belangrijk het is dat we in gesprek gaan en blijven met mensen als Van der Staaij. Het is vermoeiend, maar alleen woorden zorgen voor verandering. Woorden waarin we uitleggen dat liefhebben geen zonde is. Een mens het liefhebben ontnemen, is dat wel.

Dit opinie artikel verscheen op 28 januari 2019 in het Eindhovens Dagblad.

Terug naar de vorige pagina

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten