Migranten maken recordbedrag over naar huis

Officieel heten ze ‘remittances’, overboekingen door migranten in rijke landen naar hun doorgaans arme landen van herkomst. En nog nooit waren die remittances zo hoog dan in 2018. Dat berekende vorige week de Wereldbank.

Migranten maakten vorig jaar naar schatting 529 miljard dollar over. Dit jaar verwacht de Wereldbank dat het bedrag nog verder oploopt naar 550 miljard dollar. Vorig jaar werd door de rijke landen ook 150 miljard dollar vrijgemaakt voor ontwikkelingshulp, maar dit bedrag blijft inmiddels ver achter bij de transfers van migranten. Voor ontwikkelingslanden zijn remittances op dit moment de belangrijkste bron van externe financiering.

De overdracht van geld steeg naar alle continenten, al doet Azië het beter dan Afrika. Naar Zuid-Azië ging 12 procent meer geld en werd 131 miljard dollar overgemaakt. Naar Oost-Azië werd 7 procent meer overgemaakt met in totaal 143 miljard dollar. Sub-Sahara Afrika zag zijn remittances stijgen met 10 procent tot $46 miljard dollar.

Toch heerst er ook ontevredenheid: migranten die geld storten, zijn aangewezen op banken en instellingen als Moneygram en Wester Union. Deze financiële instellingen brengen voor hun werk veel te hoge kosten in rekening. Van een storting gaat al snel 11 procent naar deze banken. Daarmee profiteren zij dus het meest van de stijgende remittances. Dat is niet alleen een doorn in het oog van de migranten en hun families. Het is ook een zorg van de Wereldbank, de grootste ontwikkelingsorganisatie ter wereld.

De banken ‘snijden in de winst van migratie’ laat de Wereldbank weten. Een van de ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, de SDG’s, is het omlaag brengen van de transferkosten naar 3 procent.

Terug naar de vorige pagina