Naar school met gratis maandverband in Kenia

Wanneer zij menstrueren, gaan meer dan een miljoen meisjes in Kenia niet naar school. Hun familie kan zich simpelweg geen maandverband veroorloven. Daarom blijven zij nu thuis met vodden in hun ondergoed. De Keniaanse overheid schat dat deze meisjes jaarlijks zes weken aan onderwijs missen. Daarmee verliezen ze niet alleen een deel van de leerstof. Er is een ook een kans dat ze zover achterop raken, dat ze volledig van school wegblijven.

Maandverbandwet
Om Keniaanse meisjes op school te houden, nam het parlement eind juni een wet aan die scholen verplicht om te zorgen voor gratis maandverband. Volgens regeringswoordvoerder Eric Kiraithe is de toegang tot maandverband ‘een fundamenteel mensenrecht’.

In het Oost-Afrikaanse land wordt het afhaken van menstruerende meisjes al langer gezien als een probleem. In 2004 haalde Kenia de btw van het maandverband af en in 2011 maakte het land geld vrij om maandverband door het hele land te verspreiden. Het nieuwe wetsvoorstel gaat dus nog een stap verder. Scholen moeten nu voldoende maandverband inkopen om gratis uit te delen. Het programma kost de Keniaanse belastingbetaler jaarlijks 500 miljoen shilling, ongeveer 4,8 miljoen dollar.

Taboes
Ontwikkelingsorganisaties zijn erg ingenomen met de Keniaanse wet. Tegelijkertijd hameren zij erop dat scholen ook moeten zorgen voor fatsoenlijke sanitaire voorzieningen, waaronder stromend water. Meisjes moeten immers ook de gelegenheid hebben zich te verschonen. Ook de vele taboes rond menstruatie moeten volgens hen hoger op de onderwijsagenda.

Eén op de tien
Sub-Sahara Afrika gaat één op de tien menstruerende meisjes niet naar school, zo schat VN-organisatie UNESCO. Daardoor missen zij naar schatting twintig procent van de leerstof. Investeren in gratis maandverband is echter niet alleen belangrijk om gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bereiken. Wanneer álle meisjes naar school gaan, levert dat een land als Kenia tot drie procent extra Bruto Nationaal Inkomen op. De 4,8 miljoen dollar die het maandverbandprogramma kost, wordt daarmee snel weer terugverdiend.

Terug naar de vorige pagina