Nederland helpt met prikpil en abortus

vrouwen-ethiopie

Photo © World Bank

Steeds meer stellen in Ethiopië gebruiken moderne voorbehoedsmiddelen om zwangerschap te voorkomen of uit te stellen. De meest populaire methode is de prikpil, een injectie die een vrouw een paar maanden lang tegen zwangerschap beschermd. Het geld voor gezinsplanning komt deels van Nederlandse ambassade in Ethiopië. Dankzij Nederlandse hulp waren afgelopen jaar 7,4 miljoen paren beschermd tegen zwangerschap, zo is te lezen op osresultaten.nl. Dat was 50 procent meer dan het jaar daarvoor.

Positie van vrouwen
Seksuele gezondheid en rechten is een van de speerpunten van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid. En dat is niet voor niets: het is een doeltreffende manieren om de positie van vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden te verbeteren. Het vergroot hun vrijheid om te kiezen voor (minder) kinderen en het verkleint de kans op onveilige abortussen, hiv-infecties en moedersterfte. In 2016 gaf Nederland 424 miljoen euro aan dit thema uit. Mede dankzij deze steun groeide het aantal meisjes en vrouwen met toegang tot moderne anticonceptie met 1,8 miljoen. Veel aandacht gaat uit naar jongeren in ontwikkelingslanden: ruim 7 miljoen jongeren kregen voorlichting over zwangerschap, voorbehoedsmiddelen en het voorkomen van hiv.

Wat heeft Nederlandse ontwikkelingssamenwerking in 2016 bereikt? Het Ministerie van Buitenlandse Zaken presenteert de Nederlandse ontwikkelingsresultaten via de website osresultaten.nl. De rapportages zijn gebaseerd op informatie van de partners in ontwikkelingslanden met wie Nederland samenwerkt. In vier afleveringen licht World’s Best News komende weken de resultatenrapportage toe. Vandaag deel 2: Seksuele en reproductieve rechten.

She Decides
Als het gaat om seksuele rechten dan heeft Nederland een naam hoog te houden. Begin dit jaar richtte inmiddels demissionair minister Lilianne Ploumen ‘She Decides’ op, een internationaal fonds om vrouwen te helpen bij gezinsplanning. Het was een antwoord op een abrupte maatregel van president Trump: hij stopte de financiering van hulporganisaties die abortussen uitvoeren of bespreekbaar maken. Ploumen haalde de wereldpers met haar actie en won er deze maand de Aletta Jacobsprijs mee.

Inmiddels is het politieke landschap in Nederland echter veranderd. Twee christelijke partijen, CDA en de ChristenUnie, zitten aan de onderhandelingstafel tijdens de kabinetsformatie. Kamerlid Joel Voordewind van de ChristenUnie liet zich eerder in het Reformatorisch Dagblad kritisch uit over het initiatief van Ploumen, dat volgens hem ‘geen abortusfonds’ mag worden. Welke gevolgen de kabinetsdeelname van christelijke partijen heeft voor het Nederlandse ontwikkelingsbeleid, is nog onduidelijk. Ploumen kondigde vorige week in elk geval aan dat Nederland opnieuw 4 miljoen in het ‘She Decides’-fonds gaat stoppen.

Gevoelig
Nederlandse ontwikkelingshulp blijft vooralsnog naar ‘gevoelige’ thema’s zoals abortus en homorechten gaan. Dankzij Nederlandse financiering kregen 127.750 vrouwen in ontwikkelingslanden vorig jaar hulp bij of na een abortus. Lokale organisaties in Ghana kregen het voor elkaar dat abortuszorg is opgenomen in de opleiding tot verloskundige. En in Mozambique steunen de Nederlandse ambassade en Population Services International de uitrol van de nieuwe richtlijnen voor gelegaliseerde abortus. Op de website relativeert het ministerie overigens het ‘succes’ van het aantal vrouwen dat werd geholpen met een abortus: het streven is en blijft om dit aantal zo klein mogelijk te houden.

Terug naar de vorige pagina