Nederlandse jongeren veel langer op school

element5-digital-352046

Jongeren in Nederland gaan veel langer naar school, zeker wanneer we dat vergelijken met zestig jaar geleden. Dat blijkt uit een overzicht van het Ministerie van Onderwijs. Met name het aantal studenten aan HBO’s en universiteiten is flink gestegen.

Stijgende trend
In 1960 volgde slechts zeventien procent van alle achttienjarigen onderwijs. Vandaag is dat 81 procent. Van de twintigjarigen volgde in 1960 niet meer dan acht procent onderwijs, vandaag is dat 62 procent. Onder de 24-jarigen volgde slechts drie procent onderwijs, dit aantal is nu gestegen tot 27 procent.

Doordat relatief steeds meer jongeren onderwijs zijn gaan volgen, werden ook de onderwijsloopbanen langer. Het HBO en universitaire onderwijs is de afgelopen tien jaar het sterkst gegroeid, terwijl het aantal studenten aan het MBO in die periode juist afnam.

Toekomst
Ondanks de forse stijging van de afgelopen zestig jaar zullen de studentenaantallen in de toekomst naar verwachting weer afnemen. Reden hiervoor is de vanaf 2000 in gang gezette geboortedaling in ons land. Deze dalende trend is nu al zichtbaar bij het basisonderwijs en zal zich vanaf dit jaar ook verplaatsen naar het voortgezet onderwijs. Vanaf 2022 zal het hoger onderwijs in navolging van het voortgezet onderwijs meegaan in deze dalende trend.

oklnm

Jongeren wereldwijd
Nooit eerder in de geschiedenis studeerden wereldwijd zoveel jongeren als vandaag. Op 22.000 hogescholen en universiteiten studeren maar liefst 200 miljoen jonge mensen. Vooral in China gaat het razendsnel. Daar studeert nu veertig procent van alle achttien- tot 22-jarigen. In 1978 was dat nog maar 1,5 procent. In India is het al niet anders. Daar studeren vandaag 35 miljoen jongeren en dat is ongeveer een kwart van alle achttien- tot 24-jarigen in het land.

Ook het aantal kinderen op basisscholen is wereldwijd fors aan het toenemen. Aan het begin van de negentiende eeuw volgde niet meer dan achttien procent van de wereldbevolking enkele jaren basisschool. Tegenwoordig is dat maar liefst 91 procent. En niet alleen meer kinderen gaan vandaag te dag naar school, ze zitten ook langer in de bankjes. In 1950 zaten kinderen gemiddeld nog maar drie jaar op school. In 2010 was dat al opgeklommen tot meer dan acht jaar.

Terug naar de vorige pagina