‘Optimismekloof’ bedreigt Mandela’s droom

Pessimisme in Europa en Amerika bedreigt ‘de droom van Mandela’ dat deze generatie een einde kan maken aan wereldwijde armoede. Dat is de conclusie van een nieuw Glocalities-onderzoek in 26 landen.

door Mirjam Vossen

Slechts 16% van de internationale bevolking weet dat we vooruitgang boeken in de strijd tegen extreme armoede. De rest weet dat niet, en gelooft ook niet echt dat we dat voor elkaar gaan krijgen. De groep ‘wetenden’ is niet alleen een stuk hoopvoller over de toekomst (zie figuur); zij is ook veel meer bereid om in actie te komen, bijvoorbeeld als vrijwilliger of donateur.

Hoopvol Azië
Opmerkelijk genoeg weten mensen in ‘opkomende economieën’, zoals Vietnam (65%) en China (58%), veel beter dat de armoede daalt dan mensen in Europa en de VS. Glocalities spreekt zelfs van een ‘optimismekloof’. Mensen in opkomende landen zien de vooruitgang met eigen ogen; dat maakt hen optimistisch hun eigen toekomst en die van de rest van de wereld.

De studie laat zien hoe belangrijk World’s Best News missie is: mensen met kennis over vooruitgang zijn meer gemotiveerd om zich in te zetten. Tegelijkertijd zien we dat er nog heel wat werk aan de winkel is: Nederland scoort met 14% ‘wetenden’ zelfs iets slechter dan het internationale gemiddelde.

Hans Rosling
Een lichtend voorbeeld is Zweden, dat met 28% ‘wetenden’ met kop en schouders uitsteekt boven de rest van Europa. Glocalities verklaart dat door de invloed van wijlen Hans Rosling en zijn Gapminder Foundation, die een leidende rol speelde in het communiceren over de vooruitgang. Dat moet hier ook kunnen!