Lang zullen de panda, neushoorn en tijger leven

9319-close-up-of-a-tiger-growling-pv

De panda, de neushoorn en de tijger: ze staan op het punt van uitsterven. Zo zat het toch? Niet helemaal. Voor deze, en wel meer diersoorten, gloort licht aan de horizon.

Zo vierde het Wereld Natuur Fonds onlangs het succes van een ‘eerste voorzichtig herstel’ van de reuzenpanda, inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd symbool van natuurbescherming. De populatie reuzenpanda’s in het wild nam sinds 2003 met zestien procent toe tot 1.864 dieren vandaag. De status van de reuzenpanda veranderde hierdoor van ‘bedreigd’ naar ‘kwetsbaar’.

Overwinningen

Ook met de neushoorn gaat het beter. Bijna tweehonderd landen troffen strenge maatregelen voor een betere bescherming van de dikhuiden. In Nepal telden dierenbeschermers vorig jaar weer 645 exemplaren. Nooit eerder werden hier zoveel neushoorns geteld.

En dan de tijger: voor het eerst in honderd jaar steeg wereldwijd het aantal tijgers in het wild. Maar liefst zeshonderd exemplaren kwamen er bij. Ook het aantal wolven in Europa nam verder toe. Alleen in Duitsland lopen er nu al zo’n 150 rond.

Herstellen

En daarbij blijft het niet: het Amerikaanse Yellowstone National Park meldt dat de populatie grizzlyberen sinds 1957 is verzesvoudigd. De Verenigde Staten troffen ook vergaande maatregelen voor de bescherming van olifanten. Mongolië ten slotte creëerde een van de grootste beschermde gebieden ter wereld voor sneeuwluipaarden.

Tegelijkertijd staan nog zo’n 24.000 soorten op De Rode Lijst van bedreigde soorten. Hieronder bevinden zich zoogdieren, vissen, amfibieën, vogels en planten, maar ook koralen en mangroven. De opsteller van de rode lijst, de IUCN blijft dan ook zeer bezorgd over het feit dat ‘meerdere soortgroepen een zeer hoog risico op uitsterven lopen’.