Partijen omarmen ontwikkelings-samenwerking

Michel Servaes (PvdA), Tom van der Lee (GroenLinks) en Han ten Broeke (VVD) in debat.

Michiel Servaes (PvdA), Tom van der Lee (GroenLinks, zittend) en Han ten Broeke (VVD) in debat. Foto: Selma Zijlstra, Vice Versa.

Het politieke draagvlak voor internationale samenwerking is groter dan in jaren. Vrijwel alle zittende partijen willen het budget voor ontwikkelingssamenwerking verruimen. De enige uitzonderingen zijn de PVV en de VVD. Ook over de inhoud zijn partijen het in grote lijnen eens. Dat bleek tijdens een verkiezingsdebat over ontwikkelingssamenwerking en migratie van het KIT en Vice Versa in Amsterdam.

Van bezuinigen naar verruimen

De politieke wind voor ontwikkelingssamenwerking lijkt gunstig gedraaid. En dat is goed nieuws. De afgelopen jaren bezuinigde het kabinet fors op dit beleidsterrein, maar luidkeels politiek protest bleef toen uit. In de aanloop naar de komende verkiezingen omarmen vrijwel alle zittende partijen ontwikkelingssamenwerking echter weer vol overgave.

Op donderdag 16 februari kruisten in Koninklijk Instituut voor de Tropen de woordvoerders van PvdA, VVD, GroenLinks, CDA, SP en de ChristenUnie de degens en deelden ze hun ‘droommaatregel’ met het publiek. Zo pleitte Joel Voordewind van de ChristenUnie voor een sociaal vangnet voor de meest kwetsbaren, wenste Eric Smaling van de SP meer vaklopleidingen voor jongeren en hoopte Michiel Servaes op een goed gevuld ‘She Decides’-fonds voor seksuele rechten van vrouwen. Bekijk hier het videoverslag van het debat.

De VVD en de rest

Al snel werd een breuklijn zichtbaar tussen Han ten Broeke (VVD) en de rest. Vijf partijen zeggen meer geld uit te willen trekken voor ontwikkelingssamenwerking, de  VVD wil er verder op bezuinigen. Vijf partijen hebben kwetsbare groepen in ontwikkelingslanden op het oog, de VVD wil vooral dat er zo min mogelijk vluchtelingen naar Nederland komen. Vijf partijen vragen aandacht voor de gevolgen van de klimaatverandering. Bij de VVD ontbreekt dat thema. De VVD wil, ten slotte, als enige de normen verruimen voor wat mag meetellen als ‘ontwikkelingsgeld’, zodat ook militaire missies en leningen aan middeninkomenslanden uit dit budget kunnen worden betaald.

Bij de linkse en middenpartijen staat internationale samenwerking in elk geval weer vol op de agenda en dat is goed nieuws. Helaas was het goede nieuws zelf, over de resultaten die met ontwikkelingshulp zijn geboekt, die avond weinig te horen. Alleen Tom van der Lee van GroenLinks hield het publiek voor dat we inmiddels ontzettend veel hebben bereikt. ‘De armoede is de afgelopen jaren gehalveerd, de moeder- en kindersterfte zijn gehalveerd. Als we nog vijftien jaar zo doorgaan, dan is armoede de wereld uit.’ Maar, zo hield hij VVD’er Han ten Broeke voor, ‘dan moet je er niet verder op gaan bezuinigen.’