SDG week 2018

In september 2017 adopteerden verschillende Tweede Kamerleden één of meerdere ‘SDG’s’, de zogenaamde Duurzame Ontwikkelings- doelen, in 2015 vastgelegd door 193 landen van de Verenigde Naties. Deze politici zetten zich zichtbaar en concreet in voor dit specifieke SDG. World’s Best News interviewde vijf Kamerleden over hun ‘adoptiekindje’ voorafgaand aan de SDG week die start op 25 september 2018. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) zijn de opvolgers van de millenniumdoelen (Global Goals).

Klik hier voor de interviews met de verschillende kamerleden:

Joël Voordewind (CDA) SDG 1

Tjeerd de Groot (D66) SDG 14 & 15

Corrie van den Brenk (50PLUS) SDG 6

Michel Rog (CDA) SDG 4

Kirsten van den Hul (PvdA) SDG 5

De Sustainable Development Goals (SDGs) of Duurzame Ontwikkelingsdoelen moeten een eind maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering in 2030. De campagne ‘Adopteer een SDG’ is erop gericht om bewustwording te creëren bij de Kamerleden over de Sustainable Development Goals (SDGs). Bewustwording over hoe deze duurzame doelen hier in Nederland en daarbuiten gehaald moeten worden.

Verschillende Tweede Kamerleden adopteren voor zes maanden één of meerdere SDGs. Dat betekent dat zij zich de komende tijd zichtbaar en concreet gaan inzetten voor dit specifieke SDG. Dit kan zijn binnen of buiten de Tweede Kamer, tijdens debatten of werkbezoeken, om zo bij te dragen aan het behalen van de doelen, at home and abroad. Deze Tweede Kamerleden worden proactief gemonitord door een breed scala aan maatschappelijke organisaties die werkzaam zijn op de thema’s van de SDGs.

Nederland staat er relatief goed voor om in 2030 de doelen te behalen. Toch zijn er uitdagingen richting 2030. Bijvoorbeeld op het gebied van klimaatbescherming, de transitie naar hernieuwbare energie, onze voetafdruk elders in de wereld en economische en sociale ongelijkheid. Om dit te behalen hebben we een positief politiek klimaat nodig in Nederland. Zodat de politiek, samen met de private sector, maatschappelijke organisaties en de financiële sector, deze doelen gaat behalen.  Via www.sdgnederland.nl en Twitter blijf je op de hoogte van hun politieke inzet.

Overzicht Kamerleden

SDG 1: Joël Voordewind (ChristenUnie), Jasper van Dijk (SP)
SDG 3: Corinne Ellemeet (GroenLinks)
SDG 4: Michel Rog (CDA), Peter Kwint (SP)
SDG 5: Kirsten van den Hul (PvdA), Achraf Bouali (D66), Isabelle Diks (GroenLinks), Lilianne Ploumen (PvdA), Anne Kuik (CDA)
SDG 6: Corrie van Brenk (50PLUS)
SDG 7: Agnes Mulder (CDA), Sandra Beckerman (SP), Rob Jetten (D66)
SDG 8: Joël Voordewind (ChristenUnie), Mustafa Amhaouch (CDA)
SDG 9: Liesbeth van Tongeren (GroenLinks)
SDG 10: Sadet Karabulut (SP)
SDG 12: Carla Dik-Faber (ChristenUnie), Isabelle Diks (GroenLinks)
SDG 13: Agnes Mulder (CDA)
SDG 14: Carla Dik-Faber (ChristenUnie), Tjeerd de Groot (D66)
SDG 15: Suzanne Kröger (GroenLinks), Tjeerd de Groot (D66)
SDG 16: Salima Belhaj (D66), Anne Kuik (CDA), Stieneke van der Graaf (ChristenUnie)
SDG 17: Bram van Ojik (GroenLinks)

In september 2017  adopteerden verschillende Tweede Kamerleden één of meerdere ‘SDG’s’, de zogenaamde Duurzame Ontwikkelings- doelen, in 2016 vastgelegd door 193 landen van de Verenigde Naties. Deze politici zetten zich zichtbaar en concreet in voor dit specifieke SDG. Houd Building Change op twitter in de gaten om vooruitgang op het gebied van de SDG’s te volgen!