Keniaanse Faith wordt ziek. Dit doet haar moeder…

_dsc7869_web_size

Stel, je woont in een dorp in Kenia, je bent straatarm en je dochtertje Faith wordt flink ziek. Wat doe je dan? Wel, dan ga je naar een arts of je pakt de matatu (minibus) naar een ziekenhuis. Want je hebt een zorgverzekering.

Gezondheidsprogramma
Nog vóór 2030 wil de Wereldgezondheidsorganisatie WHO voor iedereen ter wereld een gezondheidsverzekering regelen. Het is een klus die is vastgelegd in de ‘Duurzame Ontwikkelingsdoelen’ van de Verenigde Naties. In 24 ontwikkelingslanden is de WHO nu samen met de nationale overheden actief. Het aantal mensen dat nu al wordt bereikt, loopt tegen de 2,4 miljard.

Van Congo tot Vietnam
In Kenia kon zich in 2006 nog helemaal niemand verzekeren. Vandaag heeft meer dan de helft van alle Kenianen een zorgverzekering, waaronder de moeder van Faith. In Mexico steeg het aantal mensen met een gezondheidszorgverzekering verder van 48 naar 72 procent. In Ethiopië ging het percentage omhoog van 11 % in 2006 naar 68% in 2011. En in Vietnam steeg het percentage verzekerden van 28% naar 63%.

Argentinië is weliswaar geen ontwikkelingsland meer, maar tot voor kort telde het land meer één miljoen onverzekerde zwangere vrouwen en hun kinderen. Vandaag beschikken ook zij over een gezondheidsverzekering. In Burundi lijkt een zorgverzekering nog niet binnen handbereik, maar lukte het wel het om het aantal vrouwen dat in een ziekenhuis kon bevallen te laten stijgen van 58 naar 68 procent. In Congo was de stijging nog forser: van 49 naar 88 procent.

Gezond worden en blijven
Faith en haar moeder zijn daarmee deel van een groeiende groep armen met toegang tot gezondheidszorg. Daar staat tegenover dat 400 miljoen mensen wereldwijd daar nog niet over beschikken. Het zijn deze mensen die de WHO verder op weg wil helpen met een of andere vorm van gezondheidszorgverzekering. Zo’n verzekering garandeert je de toegang tot een gedegen dokterspost in de buurt en tot preventieve vaccinaties tegen ziekte als polio, mazelen en tuberculose. Bovendien betekent het dat je altijd goede, betaalbare medicijnen tot je beschikking hebt.

Cruciaal in strijd tegen armoede
Een goed gezondheidsverzekering zorgt er niet alleen voor dat jij of je kinderen een ziekte overleven, maar is ook cruciaal in de strijd tegen armoede. Gezonde kinderen kunnen makkelijker naar school gaan. Met een goede gezondheid zijn volwassenen productiever en kunnen zij beter deelnemen aan de economie, de gemeenschap en het familieleven.

Trends in gezondheidsverzekering wereldwijd 2000-2015, uitgesplitst naar indicatoren zoals het percentage mensen dat muskietennetten gebruikt (turkoois), hiv-patienten die medicijnen krijgen (oranje), verbeterd sanitair (geel), opsporing en behandeling van tuberculose (paars). Bron: WHO

Dit zijn indicatoren van een universele gezondheidsverzekering wereldwijd 2000-2015. Indicatoren zijn onder meer het percentage mensen dat muskietennetten gebruikt (turkoois), hiv-patiënten die medicijnen krijgen (oranje), mensen met verbeterd sanitair (geel), of de opsporing en behandeling van tuberculose (paars). Bron: WHO