Deze vijf innovaties gaven vrouwenrechten een boost

In 1900 was Nieuw-Zeeland het enige land waar vrouwen konden stemmen, vandaag kan dat in alle landen. Op universiteiten zijn vrouwelijke studenten nu in de meerderheid, en dat zijn ze ook in de Rwandese en Ethiopische ministerraad. De vooruitgang wordt aangezwengeld door emancipatiebewegingen en politieke strijd. Maar ook, verrassend genoeg, door innovaties die een grote impact hebben op het leven van vrouwen. Op Internationale Vrouwendag selecteert World’s Best News er vijf.

1. De fiets

De voorloper van de fiets was een onpraktisch gevaarte met een groot voorwiel en een kleiner achterwiel. Alleen mannen reden erop. Dat veranderde in 1880, toen de fiets zijn huidige vorm kreeg. Hoewel de moderne fiets niet speciaal werd uitgevonden voor vrouwen, gaf het vrouwen een grote mate van onafhankelijkheid. Ze konden zich vrij bewegen, zonder chaperones, rijtuigen of paarden. Natuurlijk was er aanvankelijk verzet: fietsen zou ‘immoreel’ zijn, artsen waarschuwden voor angstaanjagende medische aandoeningen. Vrouwen trokken zich er niets van aan, ze gingen wijdere onderkleding dragen om het fietsen te vergemakkelijken. In 1894 en 1895 was Annie Londonderry, een Letse immigrant in de Verenigde Staten, de eerste vrouw die rond de wereld fietste.

2. De wasmachine

De oudsten onder ons hebben het wellicht nog meegemaakt: een groot gezin en kleren wassen op de hand. Op zondagavond ging alles in de week, maandag was het wasdag. De vuile was werd gekookt in een ketel, daarna begon het boenen, schrobben en spoelen. In 1920  waren vrouwen daar zo’n 11,5 uur per week mee bezig. Na de komst van de wasmachine daalde dat tot 1,5 uur per week. Hans Rosling vertelt in de TED-Talk ‘The magic washing machine’ welke impact het apparaat had op zijn moeder – met een gezin van zeven kinderen. Vanaf het moment dat de wasmachine in huis was, had moeder tijd om haar kinderen voor te lezen, zelf te lezen, en Engels te studeren. Geen ander huishoudelijk apparaat heeft vrouwen zo bevrijd van huishoudelijk werk dan de wasmachine.

3. De Hippo roller

Nog zo’n tijdrover, vooral op het platteland in Afrika en Azië, is water halen. Meisjes en vrouwen zijn soms drie uur per dag kwijt met het op neer wandelen naar de pomp, hun nek belastend met volle emmers op hun hoofd. In de vroege jaren ’90 ontwierpen twee Zuid-Afrikanen de Aqua Roller, nu algemeen bekend als de Hippo roller. Het is een draagbare tonvormige trommelcontainer die over de grond rolt. De Hippo Roller bergt tot vijf keer meer water dan een emmer. Een half miljoen gezinnen in meer dan twintig landen gebruiken deze roltank. Vrouwen en meisjes hebben niet alleen meer tijd om te werken en te leren – maar ook veel minder blessures. Een opmerkelijk bij-effect: mannen vinden de Hippo roller stoer en doen mee met water halen.

4. Internet

Net als de printer, radio, televisie en telefoon, bracht internet een revolutie in de manier waarop vrouwen en meisjes hun leven leiden. Websites, sociale media, instant messaging en e-mail openden wegen voor online activisme, carrièrekansen en meer engagement rond vrouwenrechtenkwesties. Het stelde vrouwen in staat om politieke campagnes op te zetten, van #MeToo tot #TimesUp. Sociale-mediabewegingen hebben genderverschillen en geweld tegen vrouwen als nooit tevoren aan het licht gebracht, en daarmee politieke druk uitgeoefend om zaken te veranderen.

5. Maandverband

Het is niet meer voor te stellen dat je wol, mos, dierenhuid, oude vodden of kranten zou moeten gebruiken als je ongesteld bent. Toch is het pas iets meer dan een eeuw geleden dat verpleegkundigen in Frankrijk het eerste wegwerp maandverband maakten. Niet voor vrouwen, maar voor overmatig bloedende gewonde soldaten. Tegen het einde van de 19e eeuw kwamen het eerste wegwerp-maandverband in de handel. Het duurde echter tientallen jaren voordat ze evolueerden tot iets wat echt praktisch bruikbaar was. Deze baanbrekende uitvinding verbeterde de hygiëne en de gezondheid van vrouwen en meisjes. En het vergroot hun economische kansen: dankzij maandverband kunnen ze gemakkelijker naar school en werk.   

Terug naar de vorige pagina