Vijf opbeurende berichten over het milieu

wp-1488777592953

Het Afrikaanse land Rwanda deed in 2005 de plastic zak in de ban. Supermarkten verpakken hun producten in papieren zakken, overal koop je boodschappentassen van stof. Mede door het verbod op plastic, is Rwanda een van de minst vervuilde landen van Afrika. De Indiase hoofdstad New Delhi neemt het voorbeeld van Rwanda nu over.

Valt er nog wel iets positiefs te melden over het milieu? Wij zetten vijf bemoedigende berichten over het  onderwerp voor je op een rij. En ja, zelfs over klimaatverandering hebben we hoopgevend nieuws.

1. Pandapark

Niet alleen Nederland is in de ban van de panda. China maakt serieuze plannen voor een nationaal pandapark dat drie keer groter is dan het Amerikaanse Yellowstone. Het park koppelt 67 bestaande natuurgebieden aan elkaar. Daardoor zouden panda’s elkaar gemakkelijker moeten vinden om zich voort te planten. Nu leven in China 1.864 panda’s in het wild, door de aanleg van het enorme park denken de Chinezen dat er in 2025 zo’n 2000 exemplaren zullen zijn.

2. Plastic in de ban

India is een grootverbruiker van wegwerpplastics. Het land gebruikt zoveel plastic dat het volgens recent onderzoek wel eens verantwoordelijk zou kunnen zijn voor maar liefst zestig procent van alle plastic afval in onze oceanen. Maar dat gaat veranderen.

De Indiase hoofdstad New Delhi deed per 1 januari van dit jaar álle wegwerpplastics in de ban. Plastic tasjes, theekopjes of wegwerpflessen mogen niet meer worden verkocht en wie wordt betrapt op het weggooien ervan betaalt 10.000 roepie boete. Volgens de Hindustan Times wordt de ban door de bewoners van Delhi met enthousiasme begroet. In Afrika hebben Rwanda en Marokko plastic zakken al eerder verboden en ook de Keniaanse regering kondigde onlangs een verbod aan op het gebruik, de productie en import van alle plastic zakken.

3. Lamantijn niet meer bedreigd

Na de soepschildpad, de Bengaalse tijger en bultrugwalvis, is er weer een diersoort van de lijst gehaald met direct bedreigde soorten. Dat is de ‘Caribische lamantijn’, alias de grootste zeekoe. In het wild waren er van deze forse zoogdieren een paar jaar geleden nog maar enkele honderden over. Nu zijn het er weer tegen de 6000.

4. Minder voedselverspilling

Uit Denemarken komt het bericht dat het land er de afgelopen vijf jaar in slaagde de verspilling van voedsel met 25 procent terug te dringen. Achter deze opmerkelijke trend zit de Russisch-Deens Selina Juul, een emigrante uit het postcommunistische Rusland die de verspilling in haar nieuwe kapitalistische land zo tegen de borst stuitte dat ze de stichting ‘Stop Spild Af Mad’ (Stop voedselverspilling) oprichtte. Juul richtte zich onder meer op de supermarkten die hun producten zo gingen verpakken dat er door de consument minder wordt weggegooid.

5. Inzet tegen klimaatverandering heeft zin

Smeltende ijskappen, extreem weer: door alle doemberichten lijken acties tegen de opwarming van de aarde soms hopeloos. Maar inzet tegen klimaatverandering heeft wel degelijk zin, zo bleek ook in 2016. Zo is de wereldwijde uitstoot van CO2 in 2016, voor het derde jaar op rij, nauwelijks toegenomen. En dat terwijl de wereldeconomie weer stevig groeit. In de VS is de uitstoot van CO2 per hoofd van de bevolking alweer terug op het niveau van de jaren negentig. Ook in Europa daalt de uitstoot van CO2.

Ook neemt de massale vervuiling door olie fors af. In de jaren zeventig werden er jaarlijks nog zo’n 24,5 grote olielekkages geteld, sinds 2010 ligt dat gemiddelde rond de 1,8 lekkages per jaar. En het tempo van ontbossing daalt. Werd in de jaren negentig nog meer dan acht miljoen hectare bos gekapt, in 2010 was het iets meer dan vijf miljoen. Ook groeit het gat in de ozonlaag weer dicht omdat we wereldwijd substanties die ozon afbreken in de ban hebben gedaan.