Waarom geeft Gates zoveel geld weg en werkt hij samen met Monsanto?

bill-en-melinda-gates-in-tanzania

Jaarlijks sturen de grootste filantropen ter wereld -Bill en Melinda Gates- een brief de wereld in. Dit jaar beantwoorden ze in hun ‘annual letter’ een aantal ‘pittige vragen’. Over hun financiële invloed, over president Trump, over het feit dat ze ‘maar’ 500 miljoen dollar uitgeven in hun eigen Verenigde Staten en vier miljard dollar in ontwikkelingslanden en over hun samenwerking met bedrijven als Monsanto. Omdat de brief niet in het Nederlands is vertaald, geven we enkele highlights.

  • Bill en Melinda Gates verzetten zich tegen het verwijt dat ze te weinig doen tegen klimaatverandering. Want de miljarden uit hun stichting gaan vrijwel volledig naar mensen die lijden onder het klimaat. Melinda noemt dit ‘klimaatadaptatie’: ook arme mensen moeten zich kunnen beschermen tegen stormen, droogtes, hittegolven en overstromingen. Bill vult aan dat hij privé-geld investeert in nieuwe vormen van betrouwbare, goedkope en schone energie. Het ontwikkelen van nieuwe technologie is geen liefdadigheid, maar business.
  • Leggen zij met hun stichting aan andere culturen geen Westerse waarden op? Nee, zeggen beiden: de gedachte dat kinderen niet mogen sterven aan honger of malaria, is geen westerse waarde, maar een universele. Ze geven toe dat werknemers van hun stichting zich in het verleden wel eens de houding aannamen dat zíj het beter wisten dan de mensen waar ze het voor deden. Dat proberen ze nu te vermijden. Het is niet alleen meer respectvol, het is ook effectiever wanneer je uitgaat van de mensen zélf.
  • Het echtpaar Gates zet zich sterk in voor de bestrijding van kindersterfte. Maar bevorderen ze daarmee geen overbevolking in arme landen? Bill en Melinda Gates bestrijden dat. De afname van kindersterfte leidt immers niet tot toe- maar áfname van de bevolkingsgroei. Zodra stellen weten dat hun kinderen overleven, nemen ze minder kinderen. Daarom zie je dat weliswaar het aantal mensen nog groeit, maar het tempo van de bevolkingsgroei flink is afgenomen: van 2 procent per jaar naar 1,1 procent vandaag.
    bevolkingsgroei
  • Hoe denken beiden over presidentschap van Donald Trump? Daar hebben ze moeite mee. Met zijn ‘America First-politiek’ wil Trump fors bezuinigen op ontwikkelingshulp en daarmee zal hij de wereld niet beter maken. Volgens het echtpaar is er geen betere manier om Amerika ‘first’ te laten zijn, dan door een leidende rol te nemen in het goede.
  • Waarom werkt hun stichting samen met machtige en soms omstreden multinationals? Omdat juist deze bedrijven een verschil kunnen maken in, bijvoorbeeld, het produceren van goedkope HIV- en malariageneesmiddelen voor de Afrikaanse markt. Expliciet noemt Gates zijn samenwerking met het zadenbedrijf Monsanto, omdat dit boeren in arme landen ‘helpt om meer voedsel te verbouwen, meer geld te verdienen en zich aan te passen aan klimaatverandering.’
  • Is het eerlijk dat het echtpaar Gates zoveel invloed heeft? Nee, zeggen beiden. Het is niet eerlijk dat zij zo rijk zijn, terwijl miljarden andere mensen zo weinig hebben. Het is ook niet eerlijk dat hun welvaart deuren opent die voor de meeste mensen gesloten blijven. Al evenmin is het eerlijk dat wereldleiders de telefoon opnemen wanneer zij hen bellen en serieus overwegen wat zij hen vertellen. Het is bovendien vaak lastig om erachter te komen wat mensen denken, omdat zij vaak financieel afhankelijk zijn van de stichting.
  • Bill en Melinda Gates geven al hun geld weg. Maar waarom doen ze het eigenlijk? Niet, zo zeggen ze, om te worden herinnerd. Wel om een einde te maken aan ziektes als polio en malaria. Het is ‘betekenisvol werk’ en ze spraken er al over voor hun huwelijk. ‘We denken dat het een basale verantwoordelijkheid is voor iedereen met veel geld. Zodra je in staat bent om te zorgen voor jezelf en je kinderen, is het teruggeven van je geld aan de samenleving het beste wat je kunt doen.’