Waarom is er meer honger terwijl de armoede daalt?

Het lijkt tegenstrijdig: de armoede in de wereld daalt gestaag, maar al drie jaar op een rij stijgt het aantal mensen met honger. Dat bericht bracht landbouworganisatie FAO vorig maand in een nieuw rapport. Waarom leidt armoededaling niet vanzelf tot minder honger? Op deze Wereldvoedseldag geven we uitleg.

  1. Armoede is iets anders dan honger

Armoede en honger worden op een verschillende manier gemeten. Iemand is ‘extreem arm’, wanneer hij of zij een moet leven van minder dan 1,90 dollar per dag. Iemand heeft ‘honger’, wanneer hij of zij dagelijks te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Het verband tussen inkomen en voedsel is natuurlijk sterk: wie extreem arm is, loopt een groot risico op ondervoeding. Maar honger treft ook mensen boven de armoedegrens, zeker wanneer de voedselprijzen hoog zijn. Omgekeerd kunnen mensen met extreem lage inkomens, vaak zelfvoorzienende boeren, soms tijdenlang voldoende eten voor hun gezin te verbouwen. Ze hebben dus niet altijd honger.

  1. Extreem weer en conflicten verergeren honger

De recente groei van het aantal hongerigen komt vooral door extreem weer. In grote delen van Afrika, Latijns-Amerika en Azië viel jaren achter elkaar weinig regen, waardoor de voedselproductie tegenviel en de prijzen hoger werden. Dat trof bijvoorbeeld mensen in steden die hun eten doorgaans op de markt kopen. In het oosten van Afrika en Jemen maakten lokale conflicten de zaak erger: boeren vluchtten noodgedwongen van hun land en verbouwden helemaal niets meer, terwijl het conflict tegelijkertijd de voedselhulp bemoeilijkte.

  1. Ook de kwaliteit van het eten telt

De term ‘honger’ is eigenlijk misleidend. Feitelijk heeft de FAO het over ‘chronische ondervoeding’. Dat kan bestaan uit een tekort aan calorieën, maar ook uit een chronisch gebrek aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Vooral in steden in arme landen gaat ‘ondervoeding’, wrang genoeg, steeds vaker gepaard met overgewicht. Goedkoop voedsel bestaat er, net als hier, vaak uit ‘lege’ koolhydraten, vetten en zout.

Wat kunnen we doen?

Een belangrijke sleutel ligt volgens de FAO en de VN bij boeren in lage inkomenslanden. Investeer in nieuwe werkwijzen, technologieën en gewassen, zodat zij zich beter kunnen wapenen tegen de grillen van het weer en de landbouwopbrengst kunnen vergroten. Zo komt er meer eten op de markt voor lagere prijzen. Deze oproep is niet nieuw: dit is wat miljoenen boeren, ontwikkelingsorganisaties, bedrijven en overheden al decennialang doen. De cynicus kan denken dat dit  – gezien de recent stijgende honger – allemaal weinig heeft uitgehaald. Een juister antwoord is dat, zonder deze inspanningen, de gevolgen van de recente droogtes waarschijnlijk veel erger zouden zijn geweest.

De media brengen vandaag voorbeelden van de stijd tegen honger: de Volkskrant kwam met een mooie reportage over veehandel in Soedan als gedeeltelijke oplossing voor het Afrikaanse voedselprobleem. En vanmiddag is de Wereldvoedseldag een van de thema’s bij Koffietijd / 5 uur life op RTL4, met bijdragen van Hivos en The Hunger Project.

Terug naar de vorige pagina