Walvissen spotten in New York

 Wilde je vijf jaar geleden een walvis zien, dan reisde je af naar IJsland of naar de Zuidpool. Vandaag doe je aan Whale Watching tijdens een stedentrip naar New York. Met een schip vaar je langs de kust van Queens en Staten Island en je ziet dolfijnen en een enorme bultrugwalvis uit het water schieten. Met wat geluk komen er ook zeehonden, een potvis of  blauwe vinvissen voorbij.

Het aantal walvissen dat gespot is in de wateren rond New York City is de laatste acht jaar met 540 procent toegenomen, aldus onderzoekers. In 2010 werd de populatie walvissen door experts van Gotham Whale in de lokale wateren op slechts vijf walvissen gemeten. Echter, in 2018 sprong het aantal waarnemingen naar 272, de overgrote meerderheid was bultruggen. De terugkeer van de walvis naar New York, stad van 8,6 miljoen mensen, is spectaculair.

Gotham Whale zegt dat de recente piek in walvis waarnemingen het resultaat is van succesvol milieubeleid zoals de Clean Water Act, de Endangered Species Act en de Marine Mammal Protection Act. Ook is een belangrijke factor de vermindering van de vervuiling in de Hudson River. Dit heeft vooral positieve gevolgen voor de voedingsstoffen in de rivier. Deze toename van voedingsstoffen heeft geleid tot een toename van algen die een soort vis aantrekt die bekend staat als de Brevoortia die een belangrijke voedselbron is voor bultruggen. In feite wordt deze vis door zoveel verschillende soorten gegeten dat ze zijn beschreven als de ‘belangrijkste vis in de zee’, volgens het Mid-Atlantic Conservation Project.

Tot voor kort wisten de bewoners van New York niet beter, dan dat de meeste zeedieren rond hun stad waren uitgestorven. Het afval van fabrieken als General Electric en General Motors werd op de Hudson geloosd. Het veranderde niet alleen de rivier in een open riool maar ook het water in de baai van New York. Een rijk zeeleven leek niet meer mogelijk.

Terug naar de vorige pagina