Zelfs in een land in oorlog beschermen we kinderen tegen ziektes

In het door oorlog verscheurde Jemen gebeuren af en toe ook goede dingen. Massale vaccinatiecampagnes bijvoorbeeld. Om erger te voorkomen.

Door Marianne Lamers

‘De grootste humanitaire ramp van dit moment’, zo wordt de crisis in Jemen al genoemd. 22 miljoen mensen zijn afhankelijk van hulp, ruim de helft daarvan kinderen. Zie hier het gevolg van drie jaar oorlog.

Minder weerbaar

Door de oorlog is de import van voedsel vrijwel onmogelijk en ondervoeding is dan ook een enorm probleem. Volgens Unicef sterft in Jemen elke tien minuten een kind aan honger of ziekte. Veel ziekenhuizen en klinieken zijn verwoest of onbereikbaar geworden door kapot gebombardeerde wegen en bruggen. Epidemieën kunnen zich dan ook razendsnel verspreiden. Door voedselgebrek worden mensen bovendien veel minder weerbaar.

De kans is dan ook groot dat in Jemen vrijwel verdwenen ziektes als polio, mazelen en difterie weer terugkeren. Tot nu toe lukt het internationale hulporganisaties samen met de Jemenitische regering grote epidemieën buiten de deur te houden. Vanzelf gaat dat niet. Maar hun inspanningen dwingen bewondering af.

40.000 gezondheidswerkers

Zo werkten het Jemenitische ministerie van Volksgezondheid, de Wereldbank, Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de laatste jaren samen in massale vaccinatiecampagnes. Zo werden begin vorig jaar maar liefst vijf miljoen kinderen in Jemen gevaccineerd tegen polio.

Dat was een immense operatie waarbij 40.000 gezondheidswerkers in auto’s en op motoren door het verwoeste land crosten. De gezondheidswerkers waren van te voren getraind en voorbereid. Ze genoten de steun van religieuze en politieke leiders die overtuigd zijn van het nut van vaccineren. In 2016, 2015 en 2014 gebeurde overigens hetzelfde. In 2017 werden tijdens de polio-campagne ook nog even 370.000 kinderen gevaccineerd tegen mazelen.

Race tegen de klok

Difterie is de nieuwe uitdaging. De WHO zit op dit moment in ‘een race tegen de klok’ om het van een uitbraak van deze infectieziekte te winnen. Sinds oktober werden 1300 Jemenieten geïnfecteerd en overleden al zeventig mensen. Bijna tachtig procent van de slachtoffers zijn kinderen en jongvolwassenen onder de 25 jaar. Ook in de strijd tegen difterie worden alle zeilen bijgezet.

Afgelopen maand rondden de WHO en Unicef een grootschalige vaccinatiecampagne af tegen difterie. Meer dan 6000 gezondheidswerkers vaccineerden 2,7 miljoen kinderen onder de vijftien jaar. Bovendien informeerden ze inwoners van dorpen en steden hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen de ziekte.

Cholera

En dan is er nog cholera.Vorige zomer verspreidde cholera zich razendsnel door het straatarme land; 600.000 mensen werden ziek, 2000 van hen overleefden het niet. Door een samenwerking tussen de WHO en tientallen hulporganisaties kon de uitbraak worden gestopt. Jemenieten houden nu hun hart vast voor de naderende zomer, het voor de cholerabacterie meest optimale seizoen.

Vorig jaar lukte het de cholera-epidemie te stoppen door 900 ‘cholera-gezondheidswerkers’ te trainen, 36 behandelcentra voor diarree te openen en 139 orale rehydratie-klinieken. Daarin werden alleen al 1 miljoen zakken met IV-vloeistoffen (bedoeld voor de behandeling tegen cholera)  uitgedeeld. Ook dit jaar zet de WHO weer vol in op deze hulp.

Terug naar de vorige pagina