Zo help je honger de wereld uit, ook in een conflictgebied

30243955946_61d4d68a90_oNigeria kon het jaar 2017 afsluiten met goed nieuws. De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties meldt dat de honger die er heerste, met de helft is afgenomen.

Grote stap vooruit

Dit gebeurde voornamelijk in drie staten in het noordoosten van Nigeria. Hier is het aantal mensen dat kampt met acute honger het laatste half jaar gedaald van 5,2 miljoen tot 2,6 miljoen. Volgens de FAO is dit ‘een grote stap vooruit’, die vooral te danken is aan een verbetering van de voedselzekerheid. De VN verstrekten in het afgelopen jaar kousenband, maïs, gierst, sorghum, groentezaden en meststoffen aan 1 miljoen mensen, waaronder ontheemden, teruggekeerde vluchtelingen en gemeenschappen die vluchtelingen opvangen.

Ook door het opschalen van humanitaire hulp en langdurige bijstand door de Nigeriaanse regering kon het aantal mensen met honger binnen een half jaar zo snel dalen. Nu het oogstseizoen ten einde loopt, wil de FAO de plaatselijke productie verder opvoeren met de verstrekking van zaden, materialen en irrigatiesystemen voor het nieuwe seizoen. De FAO waarschuwt wel dat blijvende hulp noodzakelijk blijft om een terugval te voorkomen.

De honger is vooral het gevolg van het geweld van terreurorganisatie Boko Haram, die ook de laatste dagen weer van zich lieten horen. Met hun gijzelings- en zelfmoordacties creëerden de jihadisten sinds 2011 niet alleen duizenden slachtoffers, maar ook chaos en angst waardoor vele Nigerianen op de vlucht sloegen en hun landbouwgronden verlieten.

Honger wereldwijd

Dat conflicten de honger in de wereld geen doen, wisten we al langer. Terwijl het percentage mensen met honger sinds 1990 meer dan halveerde, namen de concrete aantallen hongerigen de afgelopen jaren nog maar mondjesmaat af. In 2014, 2015 en 2016 nam het aantal hongerigen zelfs weer toe en wel van 777 miljoen mensen naar 815 miljoen.

Daardoor is nu, voor het eerst sinds 1990, ook het percentage weer gestegen. Was in 1990 nog 23,3 procent van de wereldbevolking ondervoed, en was dat percentage in 2015 teruggelopen tot 10,6 procent, vorig jaar ging weer 11 procent met honger naar bed.

Honger de wereld uit: haalbaar doel

Maar er is ook goed nieuws, dat hoop schept voor een verdere daling van aantal hongerigen in de wereld. De extreme armoede in de wereld daalt namelijk nog steeds. Waren er in 1990 wereldwijd nog 1,9 miljard extreem arme mensen, vandaag de dag zijn dat er minder dan 700 miljoen. Dat betekent dat 1,2 miljard mensen in 27 jaar ontsnapten uit de extreme armoede. Vandaag de dag is minder dan 10 procent van de wereldbevolking extreem arm.

Dit komt voornamelijk doordat landen beter zijn gaan samenwerken op het gebied van armoedebestrijding, economie, onderwijs en gezondheidszorg en de gezamenlijk inzet voor ontwikkelingssamenwerking. Volgens het World Food Program van de Verenigde Naties is jaarlijks bijvoorbeeld niet meer dan 3,2 miljard dollar nodig om alle 66 miljoen hongerige schoolkinderen wereldwijd van fatsoenlijke maaltijden te voorzien. Ter vergelijking: 3,2 miljard dollar is het bedrag dat Google neertelde voor de overname van Nest, de producent van slimme thermostaten.